Як «розпізнати» отруєння?

Болі  в животі, загальна слабкість організму, висока температура тіла, можливі проноси і рвоти – такими є основні симптоми. Вони гостро наявні у дітей, адже їхній організм немає такого сильного імунітету, як у дорослих, і тому важко переносить недугу.

Звідки можна підчепити інфекцію та як вберегтися?

Збудниками кишкових захворювань можуть бути різні чинники:

Бактеріальні (сальмонела, дизентерія, кишкова паличка та ін.)

Вірусні інфекції(ентеровіруси, ротавіруси).

Ми здійснили ретроспективний аналіз у Львівській області за останні 10 років і помітили наростання кількості захворювань кишково-шлункового тракту. Це спричинено стихійною торгівлею, а саме продавцями, які нехтують елементарними правилами зберігання продукції. Проте, основна причина таких захворювань проста: недотримання особистої гігієни львів'ян. Ми живемо не в операційній палаті зі стерильними умовами, але чомусь забуваємо просто мити руки. Правила загальновідомі: тримайте в порядку свій дім, користуйтеся порохотягом та робіть щоденне вологе прибирання. Добре провітрюйте приміщення.

Як обрати якісні продукти на ринку?

Якщо купуєте продукцію на відкритих ринках – не соромтесь попросити документи, які засвідчують її якість та безпеку, ви маєте на це повне право!

Власник чи керівник об'єкту зобов'язаний показати вам сертифікат виробника, висновок державної санітарної епідеміологічної експертизи або інший документ, який засвідчує безпеку. 

Звертайте увагу на місце зберігання їжі, її загальний стан та вигляд. Продукт повинен мати притаманний для нього колір .

Вулична торгівля: бути, чи не бути?

Можу сказати, що питання суперечливе. Все залежить від нас із вами. Не варто покладатися на добросовісність продавців та реалізаторів продукції. Якщо бачите, що на об’єкті немає порядку, продавець без спецодягу та протягує вам хот-дог не в рукавичках - краще відмовтеся. Для молочної  продукції  повинні  стояти спеціальні холодильні  камери, особливо у літній період. Будь-який йогурт чи молоко зіпсується вже через дві години, якщо не зберігати його в належних умовах.

Чи є якісь правила зберігання та приготування їжі вдома?

Добре промивайте овочі та фрукти під протічною водою. Якщо є можливість – обдайте кип'ятком.

У літній період не рекомендовано заправляти салати майонезом чи сметаною, бо ці продукти створюють придатне середовище для мікроорганізмів- майбутніх збудників кишкових захворювань.

Не готуйте великими порціями! Термін зберігання перших страв становить дві години, а в холодильнику до двох днів.

Підігрівати страву багато разів дуже небезпечно!

Не можна тримати сирі продукти біля приготовлених. Для цього у вас на кухні повинні бути окремі роздільні дощечки та ножі. 

Як діяти, якщо отруєння відбулося?

Не займайтеся самолікуванням, одразу викличте лікаря! До його приїзду по можливості промийте шлунок хворого, викличте рвоту( для цього дайте випити багато води), та покладіть в ліжко. Обмежте контакт хворого з іншими співмешканцями. Для цього виділіть йому окремий посуд, рушник.

До приїзду лікаря дозволено їсти підсушений хліб, круто зварені яйця, пити чай або воду з лимоном або кисіль (без цукру!) Не рекомендовано вживати молочну продукцію.

Якою є статистика отруєнь у львівській області на цей рік?

Якщо порівняти теперішню ситуацію з показниками 2010 року, помітимо невтішну тенденцію: рівень захворювань кишково-шлункового тракту, зокрема отруєнь, виріс в два рази. У статистиці переважає дитяче населення ( за перше півріччя 2017 року- 75,7% хворих - діти до 17 років).

Це спричинено тим, що молодий організм важче переносить хворобу і тому дітей госпіталізують частіше. Дорослі ж надають перевагу самолікуванню і рідко звертаються до лікаря.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ