Про це говорили із ним у розмовній студії «Правди. Наживо».

«У якому форматі це відбудеться – дострокові вибори чи звичайні протести – невідомо. Ні для кого не є секретом, що корупція пронизує всю систему. Я нещодавно спілкувався з людиною, яка займається бізнесом, цитую її: «Якщо при Януковичу хабарі обходилися в долар, то тепер – в два. Тому що тепер ще й беруть за ризик». За ризик, тому що боротьбу з корупцією показують, але корупція не викорінена», – додав політолог.

За його словами, риба гниє з голови, а корупція розпочинається із високопосадовців, адже саме вони мають значний вплив на суспільство.

«Якщо посадовець високого рангу вимагає від підлеглих гроші за посаду, дорогі подарунки чи кошти щомісяця, значить, це все звідти і починається. Якщо він вимагає дисципліни і порядку, то, відповідно, зменшує цю корупційну складову. Тобто все-таки політична воля досить сильно впливає на ситуацію», – пояснив Юрій Ситник.

Загалом, протягом нового року за підозрою у вимаганні хабара уже затримали шістьох людей, включаючи й колишнього голову Львівської облради, директора Інституту агроекології і природокористування Національної аграрної академії наук України Ореста Фурдичка. Він нібито вимагав 500 тисяч доларів «за обіцянку не перешкоджати законній діяльності приватного підприємця, пов'язаній із використанням земель фонду Національної академії аграрних наук України».

Втім, хабарництво проявляється не лише у сфері економіки. Так, впродовж року трапилося чимало резонансних вбивств, які залишились «недорозслідуваними». Серед них і вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської.  Її тіло знайшли 1 січня після кількаденних пошуків. Покійна відома тим, що публічно займалася справою загибелі своєї рідної сестри, яку у 2015 році на смерть збив племінник глави місцевої феміди  –  Дмитро Россошанський.

«Ми не раз пересвідчувалися, що існуюча система не змінилася після Революції Гідності, вона «розправляється» з тими, хто йде проти неї. Інакомислення на фоні війни з ворогом починає утискатися тим, що «не можна критикувати владу, не можна загострювати ситуацію, не можна протестувати, тому що в нас є зовнішній ворог». І тому ось цей внутрішній ворог, яким є корупційна система, де злочинець покриває іншого злочинця,  існує й надалі», – підкреслив політолог.

За його словами, заплющуючи очі на такі факти, яких стає дедалі більше, ми погоджуємося, що прямуємо у тому напрямку, де кожен може стати жертвою.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ