Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» на телеканалі НТА заявив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Олег Когут.

«Однозначно, що обробляти треба, але тут є два нюанси. Перший – це треба обробити повністю всі зелені території міста, другий – це потрібно повторити. І не лише протягом тижня, а впродовж сезону два-три рази», – зазначив він.

Також, за словами Олега Когута, ймовірність розмноження кліщів є значно меншою на території, яку не лише обробляють спеціальними препаратами, але й там, де ретельно прибирають. Паразити люблять жити там, де мало сонця та висока трава. Якщо ж кліщ таки потрапив на тіло людини, то можна спробувати витягнути його самому – пінцетом чи ниткою. Втім, краще звернутися до медичних працівників:

«Вони можуть зберегти його живим. І коли вони його збережуть живим, то його можна доставити в лабораторію, а там уже скажуть, чи він заражений, чи ні. Тобто чи є небезпека захворювання, чи ні».
Найвідомішим захворюванням, яке переносить кліщ, є хвороба Лайма. Та окрім неї існує ще ціла низка інфекцій, які передаються через укус паразита. І будь-яка із них може мати летальний характер, якщо вчасно не звернутись до лікаря.

«Починається з того, що в місці, де присмоктався кліщ, з'являється легке поболювання, свербіж і почервоніння. А вже після того може доєднатися головний біль, невисока температура, загальна слабість. А в місці укусу з'являється червона пляма, яка іноді розповсюджується», – розповів про симптоми захворювання Олег Когут.

Втім, наразі на Львівщині не зафіксовано жодного смертельного випадку від укусів кліща, чого не скажеш про кір. Нещодавно у Львові від цього захворювання померла нещеплена трирічна дитина. 

«Ми маємо по первинних діагнозах більше 1500 випадків захворювання. За перших три місяці в області захворіли 879 осіб. Єдиний профілактичний засіб, який не дасть захворіти – це щеплення», – вкотре підкреслив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ