Після проведення об'єднавчого Собору митрополит Онуфрій втрачає сан митрополита Київського та матиме статус лише митрополита Російської православної церкви в Україні.

Про це новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній розповів в інтерв'ю ТСН.

«Вселенський патріарх адресував листа особисто митрополиту Онуфрію, в якому було чітко сказано про те, що після об'єднавчого Собору, обрання предстоятеля цієї об'єднаної Церкви, митрополита Київського, він автоматично стає канонічним митрополитом Київським.

З того часу, відповідно, не може існувати двох митрополитів Київських. Відповідно митрополит Онуфрій буде лише митрополитом Російської православної церкви в Україні», — заявив Епіфаній.

Парафії Московського патріархату, за його словами, «перебувають у лоні Російської православної церкви, маючи українську реєстрацію», та матимуть такий же статус.

«Ми закликаємо після 15 грудня, Собору, всіх наших співбратів із Московського патріархату долучатися до Єдиної православної української церкви», — закликав Епіфаній.

«Але ми повинні найперше показати нашу єдність будувати Церкву на засадах любові, взаєморозуміння, братнього ставлення, бо зараз є багато тих, хто бажає перейти до Єдиної православної церкви, але вони налякані.

Вони до кінця не вірили і, мабуть, зараз ще не вірять і сумніваються, що ця справа буде до кінця завершена. Але ми довели, ми об'єднались», — додав предстоятель Православної церкви України.

Раніше стало відомо, який храм стане головним для нової Православної церкви України.

Також новий предстоятель Православної церкви України Епіфаній розповів, якими будуть його перші рішення.

ІА "Вголос": НОВИНИ