Він буде важити всього 140 кг - приблизно в десять разів менше за пристрої такого типу, які раніше використовувалися,  повідомляє «ТАСС» з посиланням на «Yomiuri».

За розрахунками, обійдеться створення такого апарату в 1-2 млрд ієн (приблизно 8,5 - $17 млн), що також в десятки разів менше звичайних витрат.

За створенням апарату візьмуться фахівці Національного інституту комунікаційних технологій, Токійського університету та Університету Осака.

Досліджувати він буде склад атмосфери і характер поверхні Марса шляхом аналізу терагерцевого випромінювання, вихідного від різних матеріальних об'єктів. Японські фахівці, стверджує газета, посідають лідируючі позиції в дослідженнях такого роду.

В даний час США, Євросоюз, Росія, Об'єднані арабські емірати мають намір у 2020-х роках відправити до Марса важкі дослідні апарати, до одного з цих зондів передбачається підсадити японський апарат.

Після виходу на орбіту Марса він відокремиться і вже самостійно опуститься на поверхню планети.

Японія в 1998 році вже відправляла до Марса зонд Нодзомиі проте ця місія зазнала невдачі через поломку рухової системи апарату.

Як відомо, пілотовану міжнародну місію «Mars One» запустять у 2031 році, на перенесення польоту вплинули труднощі з фінансуванням. 

Раніше повідомлялося, що закінчився експеримент по симуляції життя на Марсі, що тривав один рік. Команда з шести вчених жила на Гаваях в умовах, в яких люди, за очікуванням вчених, будуть жити на Марсі. 

Нагадаємо, китайські вчені планують відправити свій перший зонд на орбіту Марса в 2021 році.  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ