Про це «Вголосу» розповів голова тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради із сприяння підрозділам ЗСУ та іншим військовим формуванням, розташованим на території Львівської області Ярослав Мудрий. Більше про проблеми військовослужбовців – у розмові з з депутатом.

Як замінити тих військовослужбовців, які повертаються? Як підтримати тих, хто готовий і далі нести службу?

Ми розуміємо, що такі військовослужбовці вартують трьох, а то і п’яти новобранців, бо вони знайомі з територією, знають, як себе поводити, розрізняють, що летить і що потрібно робити. Аби підготувати рівноцінну заміну потрібно більше часу, бо все приходить через досвід.

Водночас є пропозиції підвищити зарплату тим військовослужбовцям, які готові продовжити службу. Таким чином боєць відчує, що держава цінує його досвід на фронті та знає, що його родина забезпечена.

Які найгостріші проблеми зараз в українських військовослужбовців?

Проблеми з одягом та взуттям якось, хоч і неповністю, вдалося вирішити. Рік тому бійці Третього батальйону за три дні до відправлення на фронт ще у кросівках ходили. Але є проблема в іншому. Військові частини потребують більше одягу, ніж зараз мають, бо хлопці працюють з технікою, а мастила і гострі речі нищать одяг.

Дочекатися від міністерства зміни доктрини забезпечення одягом та амуніцією складно. Простіше, напевно, буде зробити так, як ми вчинили минулого року. Ми дофінансовували та закуповували одяг військовослужбовцям адресно. Переконаний, що той військовослужбовець, хто не отримав форму, повинен її отримати. Не можна робити зі Збройних Сил вертеп, перебранців, щоб хтось був у натівській формі, хтось у німецькій, хтось – в англійській.

Надалі складно із забезпеченням запчастинами для автомобілів. Прикро, коли військовослужбовець показує чеки з магазинів на те, що він купив, щоб обладнати автомобіль. Виникає питання – а де ж участь держави? Ми на бюджетній комісії обласної ради пропонували знайти спосіб фінансування, оскільки заробітної плати військовослужбовця не вистачає для обладнання автомобіля. Зрештою це неправильно, бо зарплата військовослужбовців не для того, щоб підтримувати боєздатність країни, а для того, щоб підтримати родину.

То звідки брати гроші?

Коли слухаєш звіт Міністерства оборони про кошти, які виділяються на армію, то видається, що там є надлишок. Тільки ми його не бачимо. Зараз такий час, що самі бійці не хочуть про це говорити. Однак після війни ми повернемося до цього питання, піднімемо документи і подивимося, хто на війні збагатився.

Ганна Врублевська, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ