На цьому наголошує доктор філософських наук і завідувач кафедри культурології Пархоменко Тетяна у своїй колонці на УП.

Наукову роботу «Організація системи банківського нагляду і регулювання в Україні» на здобуття вченого ступня кандидата економічних наук за спеціальністю фінанси, грошовий обіг і кредит Яценюк захистив 3 червня 2004 року в Українській академії банківської справи міста Суми.

«Ознайомлення з повним текстом дисертації екс-прем'єра Яценюка дозволяє стверджувати: 70 сторінок (з яких 39 повністю або за виключенням одного-двох речень) її основної частини (с.4 -165) – містять тексти без посилань на їх справжніх авторів», - зазначає Пархоменко, наголошуючи, що вона не рахувала сім сторінок буквального перекладу з англійського оригіналу, наведеного з порушенням правил цитування: відсутність лапок при буквальному відтворенні тексту із поодинокими посиланнями, у т.ч. фейковими.

Вона також виявила, що значну частину «текстів інших авторів без відповідного посилання» в дисертації екс-прем'єра становлять запозичення із навчального посібника «Банківське право. Українське та європейське» і підручника «Національний банк і грошово-кредитна політика» за редакцією в т.ч. А.М. Мороза, який був першим опонентом на захисті Яценюка.

Тексти з навчального посібника «Банківське право. Українське та європейське» без посилань на авторів розмістились на 18 сторінках дисертації, 14 з яких складаються з них повністю або за винятком одного речення, і, зокрема, становлять дві третини одного з підрозділів, пише науковець.

Також у дисертації Яценюка було використано фрагменти монографії М.Д. Алексеєнка «Капітал банку: питання теорії і практики» (К.:КНЕУ,2002) без посилань на неї.

Пархоменко вказує, що у Висновках дисертації Яценюка копіювання підпадає під другу кваліфікаційну ознаку академічного плагіату: оприлюднення «(частково або повністю) наукових результатів, отриманих іншими особами, як результатів власного дослідження».

Також Яценюк, стверджує Пархоменко, плагіатив і з наукових статей, одна з яких практично повністю увійшла до його монографії разом із графіками й таблицями, перетворившись на майже увесь підрозділ: це матеріал О. Шлапака, В. Пушкарьова, Г. Карчевої «Фінансовий стан, тенденції та проблеми функціювання і розвитку банків у 2020 році».

Тексти «без посилань на авторів» наповнюють не лише дисертацію і автореферат екс-прем'єра, виявила науковець. 

 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ