[media=169098,169099,169100,169101,169102,169103] 

Михайле Васильовичу, розкажіть, у чому особливість парку?

Перш за все, Яворівський НПП – установа загальнодержавного значення із чітко визначеними напрямками діяльності та унікальними ландшафтами. Горбиста місцевість,унікальне для України поєднанням дуба-бука-сосниє своєрідним зеленим мостом, який об’єднує західну Україну та східну Польщу. Тут беруть свій  початок понад 30 річок, які за рахунок проходження через його територію хребта Головного Європейського вододілу розділяються до басейну Чорного та Балтійського морів. Поєднуються прикмети Поділля, Полісся та Карпат. Всі ці особливості є однією із причин надзвичайного різноманіття рослинного та тваринного світу.

Які рекреаційні об’єкти Ви пропонуєте своїм відвідувачам?

Облаштовані відпочинкові осередки: «Верещиця», «Лелехівка», «Козулька», «Оселя Розточчя», розроблені екологічні стежки та туристичні маршрути.

Багато позитивних відгуків чули про відпочинок на Верещиці. Розкажіть нам про цей осередок?

Дана територія є облаштована та пристосована для довготривалого відпочинку і є найбільш популярною серед відпочиваючих. Тут діють дві рекреаційні водойми площею 6,1 га. Місце відпочинку підключене до систем водозабезпечення та водовідведення, сформована мережа енергозабезпечення, діють очисні споруди. На території місця відпочинку облаштовані малі архітектурні форми, лісові меблі, функціонують 6 відпочинкових будинків, облаштовано пляж, працює рятувальний пост, побудовано причали та містки для спортивно-любительської риболовлі, а також функціонує веломаршрут. Рекреанти мають можливість покататись на човнах та водних велосипедах. В користування надаються велосипеди, намети та інше туристичне спорядження.

На території відпочинкової зони регулярно проводяться масові заходи: «Йорданське святкування», «Яворівська бавниця», фестиваль туристичної пісні «Бабине літо» та інші.

Цей рік  160-річчя від дня народження Івана Яковича Франка. З біографії знаємо, що він полюбляв відпочивати у містечку Янові та його околицях.

Так, на честь видатного письменника, громадського діяча названаеколого-пізнавальна «Стежка Івана-Франка», яка є своєрідним пам’ятником великому Каменяру. Тут облаштовано меморіальні зупинки, які прикрашені дерев’яними скульптурними композиціями Франкових героїв, маршрутом тягнеться розгорнута книга з творчості Каменяра. Відомо, що проживаючи у Львові, Іван Франко часто навідувався у гості до містечка Янів (нині Івано-Франкове), де любив рибалити на місцевому ставі. Про це добре описав відомий польський поет, добрий друг Івана Франка Володимир Каспаревич.

На сайті парку дізналися про нащадків дикого коня-тарпана. Де у вас їх можна побачити?

В колишньому хуторі Мочарі Яворівського району, жителі якого були депортовані при створенні Яворівського військового полігону, реалізовано проект «Оселя Розточчя», що дає можливість зблизити людину з природою та відновити одвічний зв’язок між ними. Сьогодні тут знову вирує життя… На розточанських пагорбах пасуться коники – нащадки дикого тарпана, від бджолиного гудіння оживають дерева, птаство небесне окрилює думки, а крижана водиця із 38-ми метрової глибини втамовує спрагу. Територія відпочинкового місця нагадує сільську оселю дбайливого господаря, адже тут і вівці, і свині, і гуси, і кролі, а ще й до того дикі кабани». Крім цього, тут функціонує відпочинковий будинок, організовано водопостачання, водовідведення та енергозабезпечення, улаштовані літні піднавіси, мангали тощо. Аби краще відтворити історичне минуле Розточанського села тут зібрані предмети старожитностей. Саме в «Оселі Розточчя» запроваджується розвиток кінного туризму на Українському Розточчі. Бажаючі можуть прокататися на бричці.

А що це за осередок з такою цікавою назвою «Козулька», який був вищезгаданий Вами?

Територія цього осередку (площа 6,6 га) розташована в північній частині парку, поблизу Крехівського монастиря. Відпочинкова база облаштована дерев’яними піднавісами, мангалами, малими архітектурними формами, лісовими меблями, тощо. В оточенні тихої, віддаленої природи, що дарує відчуття легкості, розкинулись водойми для купання та спортивно-любительської риболовлі. Це комфортна, переважно суха місцевість з добрим мікрокліматом, що дає можливість розвивати пізнавальний, культурологічний туризм, прогулянковий та пікніковий відпочинок. Неподалік місця відпочинку діє екологічна стежка «Крехівські святині». Немає проблем із поїздом.

Оглядаючи книгу відгуків, приємно вражені, що до Вас приїжджають не тільки з різних куточків України, а й з за кордону.

Так, це правда. Географія відвідувачів досить широка. Про нас знають у США, Франції, Німеччини, Сербії, країнах Прибалтики, Хорватії, Франції, Молдавії, Англії, Конго, Бангладеш, Ірландії…. Значить чимось приваблює територія парку іноземців!

У нас бувають дні, коли на екскурсію приїжають6-8 груп. Це люди різного віку. Наші спеціалісти розповідають про природу Розточчя, допомагають пізнати навколишнє природне середовище, вчать культури поведінки в лісі, на водоймі, берегу річки, під час мандрівки екологічної стежкою. Формування екологічної культури у різних верств населення – це для працівників парку пріоритетний напрям. Адже від цього залежить охорона та збереження цікавих та особливо цінних екосистем.

Дякуємо Вам за розповіді, обов’язково завітаємо на відпочинкові об’єкти парку.

Приїжджайте, будемо раді. Відпочинок серед природи, компенсує багато негативних факторів міського середовища. Чисте повітря, особливий мікроклімат, мальовничі краєвиди в поєднанні з прогулянкою – стимулює творчу енергію, працездатність, позитивно впливає на фізичні процеси в організмі, оздоровлює, покращує самопочуття. А це здоров’я! Про нього треба думати і використовувати наявні можливості для оздоровлення душі і тіла, літній час для цього найбільш сприятливий.І його сповна використовувала еліта часів Австро-Угорщини. Адже до Янова, навколишніх сіл в літній час приїжджало до 30 тис. відпочивальників. Такою цифрою не може похвалитися сьогодні такий курорт, як Моршин.

В ті часи у Янові діяло два готелі, впорядкованим було узбережжя місцевого ставу, на якому не тільки відпочивали, а й проводилися міжнародні змагання з водних видів спорту.

Отож, ми поетапно відновлюємо стару австрійську відпочинково-рекреаційну базу.В даний час це непросто, але наявні у нас результати щодо створення умов для літнього оздоровлення рекреантів. Але працювати є ще над чим.

Ірина Волошин

 

ІА "Вголос": НОВИНИ