Співробітники Яворівського НПП спільно з Наталією Закордонець відвідали школи населених пунктів, які межують з парком, а саме: початкові школи с. Верещиця та с. Лелехівка. На зустрічах діти спільно з батьками та вчителями прослухали екологічні бесіди на тему: «Роль Яворівського національного природного парку як складової біосферного резервату «Розточчя», «Забруднення навколишнього середовища побутовими відходами. Чисте довкілля – здорові діти», «Вплив природи та народних традицій на розвиток дитини».

Крім того, учні цих шкіл мали можливість пройти скринінговий моніторинг стану здоров’я, який проводить Наталія Закордонець.

Обстеживши дітей, п. Наталя зробила висновок позитивного впливу природи, а насамперед лісу та озер на загальний стан здоров’я дітей, а особливо на легенево-дихальні шляхи та опорно-руховий апарат. Недивно, адже в лісі формується особливе дихальне середовище, повітряні маси, потрапляючи в ліс, добре відфільтровуються від шкідливих домішок. Як свідчать результати досліджень, у лісі забрудненість повітря в 20-500 разів менша, ніж у місті. Очищене повітря збагачується хімічно активнішим киснем фотосинтетичного походження. При вдиханні такого повітря активізуються дихальні ферменти, підвищується вміст кисню в крові, припиняється біль голови та втома, поліпшується самопочуття.

Цікава співпраця чекає на Яворівський національний природний парк з фітотерапевтом Олегом Захарієвим наступного року. У розробленому проекті на базі еколого-просвітницького центру Яворівського НПП заплановано щомісячні семінари для громадськості, особливо молодих батьків, з питань траволікування, функціонального харчування, подолання йододифіциту та екобезпеки дитини під загальною назвою «Екошкола здоров’я», яка збагатить знаннями про способи та методи лікування народною медициною.

Прес-центр Яворівського НПП

ІА "Вголос": НОВИНИ