Про це заявила голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання українок «Яворина» Ірина Сех. Щоб зрушити цю проблему з місця, «Яворина» розробила проект Державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2018-2022 роки.

«Активістки нашої організації, які опікуються соціально незахищеними, часто стикаються з ситуаціями, коли сироти після закінчення навчання не мають куди подітися. Аналітики нашого об’єднання провели ґрунтовний аналіз ситуації щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, які досягли 16-ліття. З’ясувалося, що ця категорія практично не має шансів отримати житло від держави. Хоча законодавство передбачає забезпечення цього права, на практиці закон не діє, центральна влада скинула ці повноваження на обласну владу. Однак, Регіональні програми з забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, діють лише у 11 регіонах. Є області, де взагалі не передбачено виділення коштів з місцевих бюджетів для забезпечення житлом зазначеної категорії. Протягом 2013–2015 років житло надали всього 11% від потреби.  А в 2016 році, скажімо, в Херсонській області, де на квартирному обліку перебуває 1026 сиріт, житло отримали всього шестеро, у Рівненській області з 1043 – усього троє, у Чернігівській з 986 – десятеро, у Полтавській зі 799 – дев’ятеро, в Одеській з 2505 – 14 осіб, у Вінницькій із 1018 – четверо, в Києві з 596 – п’ятеро, у Хмельницькій з 2666 – двоє, в Тернопільській з 222 сиріт – жоден. Цілком зрозуміло, що місцеві громади не можуть самостійно забезпечити дітей-сиріт житлом в повному обсязі. Ми вважаємо, що необхідна державна програма, яка охопила би всі регіони та запропонувала комплексне розв’язання проблеми», - зазначила Ірина Сех.

Основними завданнями запропонованої «Явориною» програми є забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування шляхом добудови незавершених житлових будинків з високим ступенем готовності, придбання житла у введених в експлуатацію багатоквартирних житлових будинках та з вторинного ринку, реконструкції (ремонту) житла коштом державного, місцевих бюджетів та з інших джерел, не заборонених законодавством.

За словами Ірини Сех, Об’єднання українок «Яворина» скерувало проект Програми до Кабінету міністрів України, в Міністерство соціальної політики, Уповноваженому Президента України з прав дитини, в обласні державні адміністрації та обласні ради.

«Ми плануємо також провести обговорення й презентації нашої ініціативи. Сподіваємося, що її буде реалізовано за участі органів влади», - наголошує Ірина Сех.

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ