Директор ДБР Роман Труба розповів про проект підозри колишньому президенту Петру Порошенку у справі про призначення членів Вищої ради правосуддя.

Про це він розповів в інтерв'ю LB.ua.

Повідомляється, що під час розслідування було беззастережно доведено, що екс-президент діяв «всупереч виконанню своїх повноважень».

У проекті підозри йдеться про дві статті - «публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу... » і «зловживання владою або службовим становищем».

Труба уточнив, що справу порушено за фактом впливу на конкурсну процедуру з вибору членів Вищої ради правосуддя, а також призначення двох членів ВРП.

Він пояснив, звідки в справі взялася перша стаття. «Йдеться про те, що шляхом призначення членів ВРП, колишній президент мав намір впливати і захопити державну владу».

Також Труба заявив, що є багато інших деталей, які він не може назвати.

За його словами, президент країни - це гарант Конституції, гарант дотримання всіх законів. І є процеси, які стосуються виконання його повноважень. Своїми діями президент не може порушувати ті норми, які в ньому прописані. Під час розслідування було безперечно, як на мене, доведено, що президент діяв всупереч виконанню своїх повноважень, порушуючи норми, передбачені проведенням цього конкурсу, і при призначенні осіб на ці посади.

Саме ці факти були чітко встановлені слідчими і саме це лягло в основу проекту підозри.

Також глава ДБР повідомив, що є зрушення у провадженні про «введення воєнного стану на територію України з метою можливої ​​узурпації влади», хоча своє ставлення до справи не озвучив.

Він наголосив, що це провадження - одне з найбільш чутливих, оскільки стосується моряків.

Крім цього, він прокоментував справу про поїздку Порошенка на Мальдіви і нібито підробку документів про це. Факт цього поки не встановлено - за словами Труби в справі є «ускладнення».

За словами Труби, це провадження ускладнюється тим, що необхідно отримати дуже багато інформації від інших держав.

Він наголосив, що зараз може констатувати лише факт неналежної роботи деяких державних установ, що ускладнює встановлення істини в цій справі. Дуже мало інформації в державних органах України щодо цієї поїздки.

Глава ДБР також повідомив, що проекту підозри в справі про «ухилення від сплати податків щодо купівлі-продажу телеканалу Прямий» немає.

Як писав «Вголос», колишній керівник Адміністрації президента Порошенка Ігор Райнін у Харкові очолив партію ОПЗЖ кума Путіна Віктора Медведчука.

ІА "Вголос": НОВИНИ