Про це під час сьогоднішньої програми «Наголос з Наталією Струк» в ефірі радіо «Вголос» (107,2 FM) заявив голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Маркіян Лопачак.

«У цьому переліку є 43 фірми із 14 країн світу. Ці компанії зверталися протягом останніх 7-8 років. Це ми маємо запит 5-тимісячної давнини, який абсолютно спростовує його слова. Це офіційний документ виданий у Львівській міській раді», – заявив Лопачак.

«Мене насправді шокувала відповідь міського голови, який вчора в одному з коментарів сказав, що, на жаль, до Львівської міської ради ніхто з інвесторів не звертався», – додав «свободівець».

Маркіян Лопачак наголосив, що проблема Грибовицього сміттєзвалища для Львова не нова і триває вже не один рік. І питання його рекультивації піднімалось неодноразово.

«Більше того, в 2011-12 році, коли власне «Свобода» ініціювала спільне засідання Львівської міської  та Львівської обласної рад на території Грибович, коли всі, хто був могли наглядно побачити масштаби цієї ситуації і кожен міг проаналізувати, до чого вона веде… І власне після цього, коли міський голова почав говорити, що немає відповідних інвесторів, ми стикнулися з тим, що декілька фірм зголосилися», – розповів Лопачак.

Натомість, за його словами, відбувалися кулуарні переговори, до яких не залучили ані представників ЗМІ, ані депутатський корпус.

«І власне ми не маємо достовірної інформації, чому ці інвестори вийшли зі Львова. В кулуарах міської ради, звичайно, всі говорять про «відкати», про скажімо якусь корупційну складову тих перемовин. І через це, власне, ці інвестори, які трошки в інших форматах звикли працювати, з великими очима тікають з нашого «європейського» міста», – заявив Лопачак.

Він наголосив, що в Україні нема спеціалістів, які можуть вирішити цю проблему. І тому «ми маємо просити, не те що «зелене світло» для інвесторів робити, а максимально сприятливі умови надавати, щоб вирішити це питання».

Він нагадав, що в 2007-2008-му році у Львові вже навіть був оголошений конкурс. І в його фінальну частину пройшло 4 фірми. Однак вже на стадії відкриття конвертів із пропозиціями цих інвестиційних компаній чомусь цей конкурс зупинили.

«Тоді так само був скандал навколо цього і, на жаль, ми тоді теж не почули відповіді від міського голови, чому так сталось», – сказав Лопачак додавши, що були і ініціативи від «Свободи» по вирішенню цього питання.

«Звертались навіть інвестори свого часу і представники екологічної комісії. І не лише від «Свободи», а й від інших фракцій.

Вивчали цю тему, пропонували міському голові свої варіанти вирішення цієї проблематики. На жаль вони не були почуті. В 2011-2012 роках були прийняті дві ухвали Львівської міської ради, які вимагали максимально швидкої реакції міського голови, які стосувалися закриття Грибовицього сміттєзвалища. Були встановлені, знову ж таки, терміни, щоб провести інвестиційний конкурс, щоб почати вирішувати цю проблему. Усе завершилося нічим. Ми маєм в черговий раз ситуацію, коли міський голова обіцяє, міський голова гарантує, а після цього він нічого не робить і за якийсь відрізок часу лише шукає собі виправдання», – резюмував «свободівець». 

ІА "Вголос": НОВИНИ