Прем'єр-міністр Юрій Єхануров вважає ідеальним формування після парламентських виборів коаліції блоку "Наша Україна" з центристськими силами, зокрема, з "Народним блоком Литвина" і Соцпартією.

"Ідеальним був би альянс із центристськими силами, які можуть пройти до парламенту. Але серед представлених у нинішньому парламенті я бачу, що це, звичайно ж, блок Литвина, Соцпартія (Мороза). Це найбільш прийнятні, я вважаю, союзники. Ну, і плюс ті, хто пройде", - сказав він в інтерв'ю щотижневикові "Профіль", опублікованому в понеділок.

Єхануров відзначив, що тема формування майбутньої коаліції стала однією з основних після рішення парламенту про відставку уряду.

"Зараз весь український політикум навіть тимчасово перестав - на кілька днів - "гризти" один одного, а більше став дивитися на те, що ж буде: "От я перелаюся усмерть сьогодні з одним, з іншим, а завтра з ними прийдеться консолідуватися і створювати разом уряд?" - сказав прем'єр.

За його словами, досвід багатьох країн показує, що коаліційні уряди бувають досить успішні, і очолювати їх можуть навіть представники сил, що не перемогли на виборах, як, наприклад, у Литві або Словаччині.

"Напевно, у нас це буде складніше, оскільки географічно ми південніше знаходимося. От спочатку усі зараз перелаємося, а потім домовимося - життя змусить, як і в Німеччині. Хто б міг навіть у страшному сні подумати, що дві основні партії, що були один проти одного, підуть на альянс? Ну, це німці, ми так навряд чи зуміємо", - відзначив Єхануров.

Відповідно до результатів останнього оприлюдненого соцопитування (Центру Разумкова 20 січня), із тих, що планують взяти участь у голосуванні 32,2% планують проголосувати за "Партію регіонів", 20,6% - за "Нашу Україну", 15,4% - за "Блок Юлії Тимошенко", 6,1% - за Соцпартію, 5,6% - за Компартію, 3,9% - за "Народний блок Литвина" і 3,3% - за "Блок Наталі Вітренко".

Відповідно до них, колишня помаранчева коаліція у складі "Нашої України", БЮТ і СПУ може одержати 220 голосів, опозиція в складі "Партії регіонів", КПУ і "Блоку Наталі Вітренко" - 210 голосів, "Народний блок Литвина" - 20 голосів.

Українська правда з посиланням на Інтерфакс-Україна

ІА "Вголос": НОВИНИ