Прем'єр-міністр Юрій Єхануров сподівається, що 25 січня будуть підписані документи, необхідні для створення україно-російського спільного підприємства з продажу газу.

"У середу ми маємо підписати документи з Газпромом. НАК "Нафтогаз України" готується. Я дуже хотів би, щоб не було проблем з цим СП", - сказав Єхануров.

Він зазначив, що на нинішньому етапі газові переговори між Україною і Росією пов'язані з підготовкою двосторонніх документів, у першу чергу, що "необхідні відповідно до українського законодавства по створенню СП".

"Я підписав розпорядження уряду, і тепер проблем з оформленням немає. Я дуже сподіваюся, що усе буде нормально", - вважає прем'єр.

Також Єхануров зазначив, що ціну газу для українського споживача визначить Національна комісія регулювання енергетики. "Тому питання ціни газу січня - скоріше до НАК "Нафтогаз України", і розраховуватися вона буде відносно 95 доларів за тисячу кубометрів на кордоні", - заявив він.

Прем'єр відзначив, що собівартість українського газу складає 36,5 дол. за тисячу куб. м. "Однак частково газ йде з Туркменістану за ціною 80 доларів і це десь 2/3 туркменського газу", - зауважив Єхануров.

"На жаль, кількість туркменського газу досить невелика в існуючому балансі, у балансі, що є сьогодні", - додав він.

За словами прем'єра, "протягом 5 років, поки буде діяти ціна газу 95 дол. за тисячу куб. м, Україна повинна в 1,5 рази скоротити його споживання. Цього року Україна планує на 10% скоротити споживання газу".

У той же час Єхануров відзначив, що 22 і 23 січня Україна споживала рекордні обсяги газу - 407 млн. кубометрів газу на добу. "Це перебір, що не може бути", - сказав він, при цьому додавши, що раніше з цього приводу була досягнута домовленість з російською стороною.

Однак "учора росіяни не витримали", зазначив прем'єр. "Ті ж самі ньюзмейкери, що були раніше, вийшли на телебачення", - додав він.

Як відомо, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив 23 січня, що Європа недоодержує російський газ через те, що Україна не обмежує себе в його споживанні.

Українська правда з посиланням на Інтерфакс-Україна

ІА "Вголос": НОВИНИ