Про це йдеться в офіційній заяві представництва ЄС в Україні.

«Представництво ЄС розглядає підвищення мит на експорт металобрухту з України як захід торговельного обмеження, який суперечить духу і літері багатосторонніх та двосторонніх зобов’язань, взятих на себе Україною», - йдеться в заяві.

»Зокрема, у рамках глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з Європейським Союзом Україна зобов’язується не вводити нових митних зборів на експорт; також вона зобов’язується під час перехідного періоду скасувати чинні мита. 

З цієї причини, якщо закон набуде чинності, він неминуче викличе стурбованість з приводу міжнародних зобов’язань України та підірве впевненість інвесторів щодо того, що стосується його складової з торговельної політики», - наголошують в ЄС.

Окрім того, ЄС нагадує, що у рамках Меморандуму про розуміння щодо макрофінансової допомоги, підписаного з ЄС 22 травня 2015 року, Україна – у відповідності до вимог СОТ - зобов’язалася утриматися від запровадження нових заходів, що обмежують або перешкоджають торгівлі. 

ЄС вважає, що використання заходів, які обмежують торгівлю, не є правильним засобом задля владнання проблем з конкурентоздатністю сектору виробництва сталі України. Євросоюз закликає Україну дотримуватися своїх твердих зобов’язань, що стосуються вільного торговельного режиму.

ІА "Вголос": НОВИНИ