Передає УНН.

З її слів, під час конференції в Естонії вона передала комісару ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнесу Хану, концепцію Нового плану інвестицій для України («План Маршалла»).

«Була з візитами в Брюсселі та Парижі, і хотіла би дати вам для ознайомлення «План Маршалла» для України, і хочу вас запевнити, що ті, хто підтримує реформи в Україні, докладатимуть всі свої зусилля для продовження реформ в Україні, боротимуться з корупцією, щоб створити сприятливі для інвестицій умови. Тут йдеться не лише про макроекономічну стабільність, але й про підтримку малого та середнього бізнесу, про нівелювання інфраструктурного розриву між країнами ЄС та Україною», - зазначила вона.

Також вона повідомила, що під час конференції запитала у Й.Хана, чи підтримує він інвестиційний план для України, який дозволить українській економіці зрости більше ніж на 4%, адже, як зазначила, підтримка Й.Ханом "Плану Маршалла" для Західних Балкан має бути сильним свідченням підтримки й України. Також у питанні, зі слів нардепа, вона чітко вказала, що план Й.Хана "20 Deliverables for 2020 for the Eastern Partnership» – хороша основа для секторальної співпраці, але вона не повинна замінити європейську перспективу для України, Грузії та Молдови, яка повинна бути згадана у всіх цих документах.

Вона відзначила, що Й.Хан сказав, що Європа зацікавлена у тому, щоб мати сусідів, чия соціальна, регуляторна та економічна структури є аналогічними чи рівними європейським.

«Нам не вигідно, щоб наші сусіди були біднішими за європейських громадян – ми хочемо, щоб українці мали такий же рівень добробуту та процвітання. Це сприяє демократичному розвитку і робить ринок країни привабливим для компаній. Коли я висловлювався у контексті «Плану Маршалла» для Балкан, що краще експортувати фінанси, ніж імпортувати нестабільність, це стосувалось і України», – відповів єврокомісар.

На його думку, багато чого можна і потрібно зробити для поліпшення ділового та інвестиційного клімату в Україні, як це зробили багато країн для залучення іноземних інвесторів.

«Ми готові дати кошти, але не без умов. Щоб подбати про гроші платників податків, ми вимагатимемо виконання домовленостей. Тому я прошу вас лобіювати це та підтримати мене для того, щоб гарантувати, що те, що ми маємо зараз, також існуватиме у майбутньому», – підсумував комісар ЄС.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ