ЛЬВІВ, 30 СІЧНЯ, PRESSTIME.COM.UA. — Посол Єврокомісії в Україні Жозе Мануал Пінту Тейшейра передав український митниці спеціальне обладнання, придбане коштом ЄС.

Як повідомляє прес-служба Держмитслужби, сьогодні у пункті пропуску «Рава-Руська» відбулася церемонія передачі в розпорядження Державної митної служби України сучасного рентгенівського скануючого обладнання для здійснення митного огляду.

У церемонії взяли участь, зокрема, Голова Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра та Перший заступник Голови Державної митної служби України Ігор Піковський.

9 сучасних мобільних рентгенівських сканерів для неруйнівного контролю вантажів та транспортних засобів загальною вартістю 13 мільйонів 400 тисяч євро придбано для українських митниць коштом Європейського Союзу. Це обладнання призначено для митних пунктів пропуску: «Рава-Руська», «Краковець», «Ягодин», «Кучурган», «Одеса-порт», «Порубне», «Бачівськ», «Ужгород» та «Чоп».

Рентгенівські сканери Rapiscan Eagle M4500 встановлено на потужних автомобілях «Мерседес». Сканер здатний наскрізно переглядати («просвічувати») будь-яку автомобільну техніку, а також будь-які вантажні контейнери – аж до найбільших (морських). Система дозволяє щогодини скану¬вати 20 транспортних засобів, і може функціонувати цілодобово.

Як зазначає прес-служб митниці, передача цього обладнання є наймасштабнішим проектом технічної допомоги за всю історію міжнародної митної співпраці України.

Система Rapiscan Eagle M4507 – це унікальне поєднання рентгена високої енергії з експлуатаційною гнучкістю всепогодної системи, яка може переміщуватись дорогами загального користування. Eagle Mobile змонтована на базі звичайної вантажівки і підтримує формування рентгенівського зображення в спеціально обладнаній к+абіні оператора. Система містить усі компоненти і можливості, необхідні для сканування контейнерів, транспортних засобів і широкого діапазону вантажного автотранспорту, а також створює зручні умови для роботи в кабіні водія і кабіні огляду. Eagle Mobile забезпечує аналіз, зберігання та передачу інформації, отриманої в результаті сканування вантажів та роботи з супровідними документами.

Система Eagle Mobile призначена для роботи 24 години на добу, 7 днів на тиждень і при цьому може забезпечувати сканування 20 великогабаритних об’єктів на годину.

Мобільні рентгенівські системи розширять можливості митників у здійсненні ретельного неруйнівного огляду транспортних засобів і контейнерних вантажів і, таким чином, сприятимуть виявленню порушень митного законодавства і фактів незаконного переміщення товарів, прискоренню процесу митного оформлення тощо.

ІА "Вголос": НОВИНИ