Європейський Союз вітає укладення договору між Росією і Україною про газ, але як і раніше хоче обговорити питання забезпечення газових поставок в Європу. Про це в середу заявив Міністр економіки Австрії Мартін Бартенштайн.


ЄС продовжує обговорювати надійність поставок газу в Європу і ситуацію з Росією. «Ми хотіли б почути, що скажуть країни-учасниці про зберігання. Це все ще важливе питання, втім уже не таке термінове», - сказав Бартенштайн журналістам перед зустріччю з експертами ЄС з питань енергетики.


Представники Євросоюзу сьогодні мають намір обговорити збитки, заподіяні країнам блоку скороченням російських поставок, а також об'єми споживання газу в Європі і можливості його зберігання.


Як повідомляв ForUm, згідно з досягнутою в Москві домовленістю між “Газпромом” і «Нафтогазом» Україна купуватиме російський газ за ціною 95 доларів за 1 тисячу кубометрів у компанії «РосУкрЕнерго». Своєю чергою «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ у «Газпрому» за ціною 230 доларів за 1 тисячу кубометрів.


Висока ціна російського газу для «РосУкрЕнерго» компенсуватиметься більш низькою вартістю газу із Середньої Азії.


Як пояснив журналістам прес-секретар голови правління «Газпрому» Сергій Купріянов, «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ за ціною 230 дол. за тисячу кубометрів, після чого цей газ буде змішуватися з газом, який надходить з Центрально-Азіатського регіону, і в результаті «РосУкрЕнерго» постачатиме в Україну газ, вартість якого на першому етапі становитиме 95 дол. за тисячу кубометрів.


«РосУкрЕнерго» є спільним підприємством «Газпромбанку» і «Райффайзенбанку», «Газпрому» належить більше ніж 50% акцій. НАК «Нафтогаз України» також входить до числа його акціонерів.


«ForUm»

ІА "Вголос": НОВИНИ