Європейський суд з прав людини опублікував перше рішення у справі, яка стосується збройного нападу Росії на Грузію у 2008 році.

Про це інформують на офіційному сайті ЄСПЛ.

Зокрема суд визнав, що Російська Федерація порушила деякі статті Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Проте він не прийняв одну з найважливіших частин подання, які стосувалися безпосередніх бойових дій 8-12 серпня 2008 у Південній Осетії та Абхазії. 11 суддів проголосували за те, щоб визнати, що Європейська конвенція з прав людини не дозволяє покласти на Росію відповідальність за ці події. Натомість за всіма іншими пунктами Росія була визнана винною.

Колишня очільниця Мін'юсту, депутатка парламенту Грузії Тея Цулукіані написала на своїй сторінці у Facebook, що це — перемога Грузії.

Натомість на сайті Міністерства юстиції РФ зазначають, що ЄСПЛ не встановив жодного випадку порушення російськими військовослужбовцями прав цивільного населення під час подій серпня 2008 року. Також повідомляється, що суд буде розглядати питання про виплату грошової компенсації.

Читайте більше новин на нашому сайті:

ІА "Вголос": НОВИНИ