Але кілька місцевих бандитів із надійним «дахом», які влаштували там ще й кривавий бойовик, все зупинили, справа тягне на міжнародний скандал і не виключено, що Україна буде відшкодовувати фінансові втрати, повідомляє ТСН.

Коли естонський мільйонер Марсель Віхман пропонував мільярдний проект Україні, він навіть не здогадувався, чого це буде йому коштувати насправді. Загальнодержавні солодкі слова про іноземні інвестиції зустрілися з реальністю, а точніше місцевою  мафією, яка добре замаскована під вивіскою «місцева влада». Рейдери почала вимагати від очманілого таким нахабством естонця  третину його бізнесу. 

«Там дійсно діє організована злочинна група, в якої покровителі чиновники або депутати. З ним цією землею і розраховуються», - переконує представник інвестора Олександр Погорілий.

Адвокат естонського інвестора почав заявляти публічно – мафія краде землю, палить бази відпочинку, аби заволодіти земельними ділянками, вимагає частку. І тоді почався один із найвидовищніших бойовиків, про який розповіли всі телеканали країни. Адвоката замовили, найняли кілера, влаштували стеження і врешті майже вбили, але останній етап уже контролювала поліція.

Згодом поліція затримала кілерів, а потім і замовника з організатором – секретаря селищної ради Затоки В'ячеслава Бокія і його праву руку Юрія Христова. Успіх, яким можна було б пишатися, -розкрутили справжнє бандформування і взяли на гарячому.

Пізніше поліція провела серію обшуків в Затоці, про злочинну групу в тому селищі казали голова  Нацполіції Хатія Деканоїдзе, генпрокурор Юрій Луценко. Захистити інвестора обіцяв прем'єр Володимир Гройсман.

Тема Затоки стала предметом обговорення президента України і президента Естонії. Але  життя виявилось цікавішим за найзаплутаніший тріллер, тому що усіх замовників вбивства відпустили. Відтепер всі чиновники Затоки повернулись на свої місця. Інвестор, здається, отримав урок на все життя – припинив інвестувати в Затоку. Він пообіцяв розповісти про свій український досвід на усіх міжнародних форумах, зайнявся позовом до Європейського суду.

Наразі серйозність намірів бізнесмен продемонстрував у ПАРЄ. Наприкінці квітня на сайті Парламентської асамблеї Європи з'явилася пропозиція до прийняття резолюції. Її підписали 20 євродепутатів, в тому числі й українські представники в ПАРЄ Олена Сотник та Володимир Ар'єв.

Парламентська Асамблея вважає, що для України першочергове значення має її можливість продемонструвати боротьбу з корупцією. Якщо на цьому етапі нічого не зміниться – далі тема Затоки виллється у резолюцію ПАРЄ. Якщо потім Україна проігнорує звернення, згідно зі статутом ПАРЄ, Україна може бути виключена з цієї організації.

Це буде дуже прикро, коли всі керівники держави демонстративно програють інвестиційний престиж  України далеко не найбільшій мафіозній груп. 

ІА "Вголос": НОВИНИ