Головний рабин України Всеукраїнського конгресу юдейських релігійних громад Моше Асман закликав уряд Ізраїлю призупинити візити молоді до Польщі через нещодавно ухвалений польський закон про нацистські злочини. Натомість він пропонує проводити ці заходи в Україні. Про це йдеться у відкритому листі рабина до міністра освіти Ізраїлю Нафталі Беннет, – повідомляє видання «Єрусалим Пост».

На захід, відомий як міжнародний «Марш живих», з'їжджається єврейська молодь з різних країн світу до Польщі та Ізраїлю, щоб вивчати історію Голокосту. Утім, 1 лютого польський Сенат ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, які регламентують тему Голокосту та інших злочинів нацистської епохи.

Зміни передбачають кримінальне переслідування та тюремне покарання до трьох років тим, хто звинувачує Польщу чи її співгромадян у нацистських злочинах. У відповідь на закон, який «забороняє говорити правду про те, що трапилось під час Голокосту у Польщі, я закликаю вас скасувати «Марш живих» для ізраїльських школярів», – йдеться у зверненні Моше Асмана.

«Як головний рабин України я пропоную провести цього року «Марш живих» в Україні», – закликав він, додавши, що такий крок посилив би «покарання Польщі», адже ізраїльська молодь щороку витрачає десятки мільйонів доларів під час цих заходів у польських містах. Рабин пропонує включити у програму «українського маршу живих» такі історичні місця, як «Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Янівський концентраційний табір у Львові та десятки інших місць, де євреї страждали та загинули». Така кара, на думку рабина, є відповідною, тому що «існує серйозна стурбованість через антисемітизм проти єврейських громад та інституцій у Польщі», – йдеться у листі. Крім того, Моше Асман назвав закон, який забороняє фразу «польські табори смерті», «антисемітським законом, спрямованим на те, щоб змусити мовчати історію та очевидців Голокосту».

Як писав «Вголос», раніше Канцелярія прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького оприлюднила відеоролик англійською мовою, присвячений історії Польщі в період Другої світової війни. На відео очільник уряду пояснив намір внесення змін у закон про Інститут національної пам'яті.

Зазначимо, що 5 лютого активісти ВО «Свобода» пікетуватимуть Посольство та консульства Республіки Польща в Україні. Націоналісти протестуватимуть проти ухвалення польськими Сеймом і Сенатом змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, що принижують українську національну гідність і передбачають кримінальне переслідування за «бандерівську» ідеологію.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ