У листі, який редакція Радіо Свобода має у своєму розпорядженні, також наголошується, що своїм виступом у Страсбурзі Земан підриває авторитет міжнародного права, коли Україна стала жертвою агресії Росії.

«Ця агресія, яка призвела до протизаконного становища Криму, триває, відтак, є ризиком безпеки для нашої країни і всієї Європи», – ідеться в листі.

На думку чеських європарламентарів, позиція Мілоша Земана суперечить міжнародному праву і позиції чеського уряду. «Крим є складовою України і його анексія 2014 року була грубим порушенням Будапештської угоди 1994 року, у якій Росія серед іншого зобов’язалась поважати українську незалежність і територіальну цілісність», – зазначається у листі.

10 жовтня президент Чехії Мілош Земан, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, заявив, що анексія Криму Росією – це «faît accompli», тобто доконаний факт, і, на його особисту думку, «могла б бути можлива певна компенсація за Крим у фінансовій формі або в натуральній формі – нафтою або газом». Cвою промову в ПАРЄ він присвятив необхідності скасувати санкції ЄС щодо Росії через її агресію проти України, назвавши їх «неефективними».

Після виступу Земана його різко розкритикували і в Україні, і у Чехії.

У Кремлі назвали пропозицію президента Мілоша Земана «внутрішньоєвропейською дискусією», зазначивши, що про компенсацію Україні за анексію Криму «не може бути й мови».

Сам Мілош Земан заявив, що не вибачатиметься за свої слова про Крим, оскільки це його «особистий погляд».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ