Єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс вітав досягнуту угоду між «Газпромом» і «Нафтогазом України», проте закликав країни ЄС взяти за урок російсько-українську суперечку навколо поставок газу і підшукати альтернативні джерела поставок.


За словами представника Єврокомісії, для Росії і України було надзвичайно важливо укласти цю угоду в стислі терміни, якщо вони не хотіли втратити репутацію надійного партнера Євросоюзу.


Пібалгс також відзначив, що хоча переговори формально велися тільки між «Газпромом» і «Нафтогазом України», участь у них політичних лідерів обох країн була цілком очевидна. Втім, додав Єврокомісар, досягнута угода надзвичайно важлива для непростих російсько-українських відносин, оскільки свідчить про те, що сторони можуть шляхом діалогу досягати необхідних рішень. При цьому Пібалгс попередив, що комерційні суперечки можуть мати і політичні наслідки, передає «УНІАН» з посиланням на «РБК».


Європа ж, на думку Пібалгса, потребує більш скоординованої колективної політики у сфері безпеки поставок енергоресурсів. «Сьогодні питання безпеки енергопоставок необхідним чином розглядаються країнами-членами Євросоюзу тільки на національному рівні, але для нас необхідний більш широкий загальноєвропейський підхід до цих питань», - вказав Єврокомісар.


Він пообіцяв, що до березневого саміту ЄС Єврокомісія підготує проект нової енергетичної політики ЄС.


Як відомо, 4 січня в Брюсселі пройшло засідання координаційної групи Євросоюзу щодо газу, до якої входять представники всіх 25 країн-членів цієї регіональної організації. За словами Пібалгса, експерти збиралися, щоб обговорити питання забезпечення безпеки поставок газу до Європи в середньостроковій і довгостроковій перспективі.


«ForUm»

ІА "Вголос": НОВИНИ