Єврокомісія розкритикувала низку країн-членів Євросоюзу через їхню «агресивну» податкову політику. Критика стосується Бельгії, Кіпру, Угорщини, Ірландії, Люксембурга, Мальти та Нідерландів і міститься у звіті Єврокомісії, який оприлюднили в середу, 7 березня, повідомляє DW за даними інформагенції AFP.

Податкова політика цих країн «підриває справедливість і однакові умови для конкуренції на нашому внутрішньому ринку», – заявив напередодні, 6 березня, єврокомісар із економічних та монетарних питань П’єр Московісі.

У деяких із вищезгаданих країн розташовані офіси мультинаціональних компаній, як-то Google, Apple та Facebook. Складні податкові моделі дозволяють великим компаніям уникати високих податків, а це збільшує навантаження на європейських платників податків, пояснив Московісі. На його думку, хоча деякі держави ЄС і докладають певних зусиль для оптимізації своїх податкових систем, але є «очевидним», що необхідно ще багато зробити у цьому напрямку.

Ірландію, Нідерланди та Люксембург останніми роками часто критикують за їхню податкову політику. «Новачок» у цьому переліку – Угорщина. Відносини Будапешта і Брюсселя останнім часом залишаються напруженими у зв'язку з політикою угорського уряду щодо біженців та проблеми з дотриманням принципу верховенства права. У жовтні 2017 року Єврокомісія подала до Європейського суду на уряд Ірландії через затримку зі стягненням із Apple несплачених податків на суму 13 мільярдів євро.

У грудні минулого року міністри фінансів держав-членів ЄС затвердили чорний список так званих «податкових гаваней», які використовуються фізичними особами та компаніями для ухилення від сплати податків. До цього списку увійшли такі держави, як Об'єднані Арабські Емірати, Південна Корея, Бахрейн, Туніс і Панама. Окрім того, до чорного списку потрапили такі країни та території, як Американське Самоа, Барбадос, Гренада, Гуам, Макао, Маршаллові острови, Монголія, Намібія, Палау, Сент-Люсія, Самоа та Тринідад і Тобаго. Ще 47 держав світу перебувають у так званому «сірому списку».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ