Європейська Комісія розраховує, що українська влада продовжить активну боротьбу з корупцією, проте скасує одне з положень відповідного законодавства, яке зобов'язує представників громадських організацій та їхніх підрядників декларувати власні статки, пише DW.

Зазначається, що Брюссель уже порушував у контактах з Києвом це питання і продовжує це робити. Єврокомісія закликала «невідкладно» переглянути законодавчу норму про декларування доходів представниками неурядових організацій. «Від будь-якого заходу, який ставатиме на заваді суттєвій ролі громадянського суспільства, слід утриматися», – йдеться у відповіді. У Єврокомісії наголосили, що саме громадські організації мали першорядне значення в боротьбі з корупцією в Україні, тоді як е-декларації для них стали «кроком назад».

Раніше було оприлюднено лист від 4 травня за підписом 20 євродепутатів з неформальної групи «Друзі України», в якому йдеться зокрема про ці поправки до закону про е-декларування. Євродепутати висловили свою стурбованість тим, що тепер закон, який мав слугувати суспільному контролю над політиками і чиновниками, може стати засобом тиску на представників неурядових організацій.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ