Єдиний представник нашої держави, який залишився у єврокубках, не тільки додав у рейтингову скарбничку України додатковий бонусний бал за вихід у півфінал (бонусні очки даються за вихід у чвертьфінал, а також фінал Ліги Європи – авт..), а й покращив особистий рейтинг, набравши найвищий для себе коефіцієнт за останні п’ять років – 16,866. Саме це дозволило команді Мирона Маркевича обійти у таблиці рейтингів клубів його попередню команду – харківський «Металіст», який хоч і зіграв у цьогорічному розіграші ліги Європи у груповому турнірі, але не набрав у ньому жодного очка (3,866 – цьогорічний рейтинг).

Отож «Дніпро» після виходу у півфінал ліги Європи опинився на сороковому місці серед усіх європейських клубів, київське «Динамо» займає 27-е місце, а донецький «Шахтар» - 18-у сходинку. Причому дніпряни в іграх із «Наполі» 7 і 14 травня ще можуть покращити свій особистий рейтинг і піднятися на кілька сходинок вгору. Особистий рейтинг клубів, який сумується за останні п’ять років виступів в єврокубках, визначає їх статус «сіяних» чи «несіяних» при жеребкуванні на початкових стадіях Ліги Чемпіонів та Ліги Європи, а також їх місце у корзинах при формуванні групових турнірів, якщо вони туди потрапляють.

Україна у компанії італійців, іспанців і німців

Закріпилася на восьмому місці у таблиці коефіцієнтів і Україна з п’ятирічним коефіцієнтом – 44,499 (цього розіграшу набрано наразі коефіцієнт 9,333 бала). Ми випереджаємо найближчих переслідувачів голландців на 3,6 балів. А от від сьомого місця Україну відділяє аж шість балів і завдання досягнути нових висот доведеться перенести на наступний рік. Щоправда, і восьме місце дозволяє Україні виставити у наступному році у Лізі Чемпіонів дві команди (чемпіон одразу в груповому турнірі), а у Лізі Європи – три клуби. Варто сказати, що наступного року Україна також стартує не нижче восьмого місця у таблиці коефіцієнтів. На початку сезону таблиця коефіцієнтів формується за мінусом останнього, п’ятого року. Україні віднімуть від підсумкового п’ятирічного рейтингу коефіцієнт за сезон 2010/11 років – 10,083. Навіть якщо відняти від теперішнього показника – 44,499 – 10,083 = 34,416, то можна зрозуміти, що найближчі переслідувачі  - голландці, бельгійці та швейцарці будуть мати нижчі стартові коефіцієнти. Отож сподіваємося, що єдиний представник України у єврокубках – дніпропетровський «Дніпро», який перебуває у компанії трьох іспанських, трьох італійських і німецького клубів, зможе додати у скарбничку коефіцієнтів ще кілька важливих очок, а вболівальникам подарує радість перемог.

Юрій Боруцький, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ