Із п’яти українських клубів, які стартували в Лізі чемпіонів (дві команди – «Динамо», Київ, та «Шахтар», Донецьк) та Лізі Європи («Дніпро», «Ворскла» та «Зоря»), у весняну стадію єврокубків пробилися лігочемпіонські учасники. Відомо, що в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів київське «Динамо» зустрінеться з англійським «Манчестер Сіті» (востаннє кияни грали з цим клубом навесні 2011 року в 1/8 Ліги Європи й перемогли англійців за сумою двох матчів: 2:0 вдома і 0:1 на виїзді), а донецький «Шахтар», який вилетів у Лігу Європи, зустрінеться навесні в 1/16 фіналу з німецьким «Шальке-04».

Кожний з українських клубів зробив свій вклад у таблицю коефіцієнтів УЄФА, за результатами якої (упродовж п’яти останніх років), як відомо, визначають представництво кожної країни в єврокубках, а також формують рейтинг кожного клубу зокрема, що безпосередньо впливає на посів у жеребкуваннях у наступних стадіях змагань.

У першій стадії сезону розіграшу єврокубків 2015/16 років найбільше балів у скарбничку України набрало київське «Динамо» – 17 очок (з них 4 очки за вихід у групу Ліги чемпіонів і ще 5 – за вихід в 1/8 фіналу). Донецький «Шахтар» набрав поки що 9 балів, з яких 4 – за потрапляння у груповий етап. Обидва клуби продовжують участь у євротурнірах і ще зможуть поліпшити свій клубний рейтинг, а також коефіцієнт України як у цьому сезоні, так і за п’ять останніх років загалом. «Дніпро», «Зоря» та «Ворскла» принесли в загальний рейтинг, відповідно, 5, 2 та одне очко. Останні два клуби так і не потрапили у груповий етап Ліги Європи, вилетівши на стадіях плей-оф.

Утім, навіть за такого не вельми успішного виступу українських клубів у єврокубках Україна за підсумками осінньої стадії розіграшів займає восьме місце (як, до речі, і за підсумками останніх п’яти років). Цьогорічний коефіцієнт виступів українських клубів становить 6,8 бала і є наразі найнижчим за останні п’ять сезонів. Щоправда, два представники України ще можуть поповнити очковий запас країни навесні. І якщо «динамівцям» буде дуже складно конкурувати з найсильнішими клубами Європи за вихід в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів, то на прохід донецького «Шахтаря» букмекери роблять вищі ставки.

Якщо подивитися на таблицю коефіцієнтів, то наші найближчі переслідувачі – бельгійці – також утратили три команди з п’яти в єврокубках. Їхні представники, що залишилися, «Гент» й «Андрелтехт» також продовжують виступи по одному клубу в Лізі чемпіонів та в Лізі Європи. Цьогорічний коефіцієнт Бельгії в цьому розіграші – 6,6 бала. Щоб наздогнати Україну (41,883 бала за п’ять років) у таблиці коефіцієнтів, бельгійським клубам (39,200 бала за п’ять років) потрібно набрати понад 13 очок за умови, що наші клуби не здобудуть навесні жодного.     

Далі в таблиці коефіцієнтів розташувалася Голландія із загальним показником 35,229 бала, однак із шести клубів у нідерландців залишився в цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів тільки ПСВ «Ейндховен».

Ще менший показник у Туреччини (33,400 бала), в якої також залишилися два клуби з п’яти і яка вже, напевно, не наздожене Україну в таблиці коефіцієнтів навіть за умови гіпотетичної перемоги одного з клубів – «Фенербахче» або «Галатасараю» – в Лізі Європи.

Щодо перспектив України зайняти вище, сьоме місце, а то й шосте, яке дає право делегувати в Лігу чемпіонів три клуби, то ці плани доведеться відкласти щонайменше на наступний сезон. Адже відстань до сьомого місця, де розташувалася Росія (залишилося три клуби з п’яти) – 9 балів, а це означає, що «Динамо» і «Шахтар» мають набрати на двох 45 очок у цьогорічному розіграші, що нереально навіть теоретично.

Щодо клубних коефіцієнтів, то три українські клуби розташувалися в першій 50-ці. На 23 місці перебуває донецький «Шахтар» із клубним коефіцієнтом 67,376 бала (7,360 у цьому сезоні), на 26-му місці – київське «Динамо» – 64,376 бала, й саме в цьому розіграші завдяки виходу в 1/8 фіналу кияни набрали найбільший за останні п’ять років рейтинг – 18,360 бала (торік завдяки виходу в 1/4 Ліги Європи «динамівці» здобули 18,000). Нарешті, «Дніпро», який уже завершив виступи в розіграші 2015/16 років, перебуває на 34-й сходинці з показником 54,876 бала.

Отож із нетерпінням будемо чекати на успішні виступи наших «Динамо» і «Шахтаря» в єврокубках у 2016 році.

Юрій Боруцький, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ