«Вголос» у недавньому матеріалі підрахував скільки заробили українські футбольні клуби на виступах у єврокубках. Як виявилося, в інших командно-ігрових видах спорту ситуація протилежна – виступи в єврокубках означають витрати, але не прибутки.       

Футзал

У юрисдикції УЄФА також і футзал. Але у маленькому футболі і заробітки маленькі. За виступи у єврокубках українські клуби не отримують жодних преміальних. Кілька років тому львівський «Тайм» проводив у місті Лева основний раунд Кубка УЄФА. Згодом «таймівцям» перерахували компенсацію за організаційні затрати - 40 тисяч євро. Успіх команди у гроші не конвертується.

«Єдиний випадок, коли ми змогли заробити на міжнародній арені, стосується не виступу у клубі, а за збірну, - розповів «Вголосу» екс-гравець національної збірної України, а тепер граючий тренер львівської «Енергії» Максим Павленко. – За вихід у чвертьфінал чемпіонату світу у 2012-му році кожен гравець отримав півтори тисячі доларів. У гривневому еквіваленті це було 12 тисяч. Щоправда, «на руки» ми отримали тільки 6700 гривень, решта грошей пішло на сплату податків. Ось так вийшло, що держава за вихід в чвертьфінал нам не виділила жодної премії, а навпаки – ще і відібрала у нас частину гонорару».     

Гандбол

Львівська гандбольна «Галичанка» у цьому сезоні вдруге поспіль дійшла до півфіналу Кубка Виклику. Жоден інший український клуб так далеко у цьому турнірі не заходив. Кубок Виклику – третій за престижністю єврокубковий турнір. Заробити у цих змаганнях – не можливо, а ось спустошити і без того бідну казну – запросто. За право зіграти в чвертьфіналі «Галичанка» заплатила 750 євро. Крім того, клуб оплатив перебування і харчування у Львові суддів та команд суперниць. Це ще кілька тисяч євро. У півфіналі внесок «Галичанки» становив уже півтори тисячі євро. Суми, на перший погляд, не значні, але для аматорської команди, гравці якої не отримують зарплатні, це немалі витрати. Про якийсь бонус від європейської Федерації не йдеться і тому за історичне досягнення дівчата з «Галичанки» не отримали жодної премії.

Баскетбол

Аналогічна ситуація і в баскетболі. Граючий тренер львівської «Політехніки-Галичини» Ярослав Зубрицький у 2006 році виступав за южненський «Хімік». Разом зі своєю командою він став фіналістом Кубка Виклику. Від європейської Федерації Зубрицький разом із партнерами нічого не отримав.  «Виступи у єврокубках для українських клубів – це затрати, вони завжди у мінусі і преміальних клуби не отримують, - розповів «Вголосу» Ярослав Зубрицький. – На преміальні гравці можуть розраховувати тільки від спонсорів клубу».

Водне поло

Чинний чемпіон України та володар національного Кубка львівське ватерпольне «Динамо» у єврокубках вирішило не змагатися. Причина банальна – брак коштів. «Для участі у Кубку чемпіонів необхідно сплатити заявочний внесок – 5 тисяч швейцарських франків, - розповів «Вголосу» головний тренер «Динамо» Ігор Зінкевич. – Якщо відверто, ми можемо пройти два раунди, далі важко буде. В середньому один виїзд нам обійдеться 15 тисяч євро. Один виїзд – це 4 матчі, кілька днів. Для нас це величезні гроші. Бонуси європейська Федерація платить тільки за 1-2 місяця. Переможець отримує 70 тисяч євро, а срібний призер – 30 тисяч».

«Динамо» виступало в єврокубках до 1999-го року, потім через фінансовий аспект на такі турніри не заявлялося. За словами Ігоря Зінкевича, галичанам більше до вподоби виступи на міжнародній арені у різноманітних товариських турнірах, скажімо у тій же Польщі. Затрат менше та і конкуренти для «Динамо» «по зубам». Тому сатисфакції значно більше. Взагалі, у європейському водному поло Кубок чемпіонів втрачає популярність, чимало країн відмовляється виступати у цьому турнірі. «Представники Данії, Польща, Словаччина та деякі інші відмовилися грати у Кубку чемпіонів. Усе через цей внесок 5 тисяч франків. Виступає багато балканських команд, росіяни» - розповів Зінкевич. 

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

Фото Євгена Скиби

ІА "Вголос": НОВИНИ