Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

У прийнятому документі зазначено, що ЄС виступає із засудженням випадків переслідування татар та винесенням їм вироків.

«Ми засуджуємо винесення вироків кримсько-татарському лідеру і заступнику голови Меджлісу Ільмі Умерову, заступнику Меджлісу Ахтему Чийгозу, журналістові Миколі Семені», – йдеться в документі.

Також європарламентарі вимагають скасування обвинувачувальних вироків, негайного і беззастережного звільнення Умерова і Чийгоза та негайного і беззастережного зняття всіх обвинувачень з Семени.

Окремо в Європарламенті наголосили, що заборона російським судом кримськотатарського Меджлісу – це порушення прав людини.

Загалом резолюцією засудили вироки ще 44 українцям, які винесли російські суди та окупаційна влада Криму.

Депутати Європарламенту закликали Європейський суд з прав людини у пріоритетному порядку розглядати всі позови, подані з Криму, бо, на їхню думку, російська судова система не може надати і не надає юридичної допомоги у цих справах.

Крім того, у Європарламенті закликали сформувати механізми моніторингу дотримання прав людини в Криму та забезпечити російською стороною доступ міжнародних організацій на півострів.

«Європарламент закликає російську владу як окупаційну владу, що встановила контроль над Кримом, забезпечити безперешкодний доступ представників ООН, ОБСЄ та РЄ з прав людини для розслідування ситуації на півострові», – йдеться в документі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ