Про це пише «Reuters».

Сьогодні загальноєвропейський індекс FTSEurofirst 300 знизився на 0,26%, а індекс «блакитних фішок» Euro STOXX 50 – на 0,59%. Німецький індекс DAX опустився на 0,28%, британський FTSE 100 втратив 0,64%, а французький CAC-40 – 0,24%.

Акції нафтових компаній подешевшали: BP – на 3,3%, Total – на 4,4%, Seadrill – на 5,1% і Saipem – на 3,8%.

Агентство пише, що лідер Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Саудівська Аравія на нараді в четвер перешкодила спробам бідніших учасників групи обмежити видобуток сировини в надії підтримати падіння ціни.

«Ціна в 72 долара за барель значно перевищує «больовий поріг» багатьох компаній в галузі та багатьох країн-експортерів, наприклад, Ірану, Лівії чи Росії. Але це хороша новина для галузей, які споживають паливо, наприклад, для авіакомпаній», – сказав старший аналітик IG Finance Олександр Барадес.

Акції авіакомпаній ростуть, оскільки ціни на паливо, на яке припадає близько третини операційних витрат, ймовірно, знизяться. Акції Air France подорожчали на 6,7%, Lufthansa – на 4,3% і Ryanair – на 2,1%.

Індекс FTSEurofirst 300 додав майже 15% з середини жовтня через надію інвесторів на додаткові стимулюючі заходи Європейського центробанку.

«Підсумок наради ОПЕК і подальше падіння цін на нафту значно підвищують нестабільність. Це явно погана новина для голови ЄЦБ Маріо Драгі, тому що це завадить зростанню інфляції», – сказав старший аналітик Avatrade в Дубліні Наїм Аслам.

ІА "Вголос": НОВИНИ