Європейське космічне агентство (ESA) за допомогою штучного інтелекту виявило зірки, які на великій швидкості вилітають з центру Чумацького Шляху, про це пише ZN.UA.

Як повідомляється на сайті агентства відкриття дозволить отримати нову інформацію про найбільш далекі регіони нашої галактики.

Як відзначають дослідники, Чумацький Шлях містить у собі кілька мільярдів зірок, пов'язаних одна с одною за допомогою гравітації. Ці зірки обертаються з різною швидкістю, залежно від положення в галактиці. Наприклад, Сонце обертається на швидкості близько 220 кілометрів на секунду, а середня швидкість зірок у гало складає 150 кілометрів в секунду.

Новий клас швидких зірок, швидкість обертання яких перевершує середню приблизно на 100 кілометрів на секунд, був відкритий ще десять років тому. На думку дослідників, їхня поведінка пов'язана із взаємодією з надмасивною чорною дірою, яка розташовується в центрі галактики.

Тепер же дослідники виявили ще шість подібних зірок у Чумацькому Шляху.

Раніше вчені встановили, що сліди на диску Чумацького Шляху з'явилися в результаті зіткнення з іншою галактикою. На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.

ІА "Вголос": НОВИНИ