Про це сказано в прийнятому на щорічних зборах ЄФЖ в Лісабоні вирішенні, передають Українські Новини.

«Доручаємо Керівному комітету (ЄФЖ) звернутися до урядів (Росії та України) з проханням захистити журналістів, що працюють в регіоні, звільнити журналістів, які перебувають в тюрмах або зазнають судового переслідування», - сказано в рішенні.

Саме рішення присвячене загрозам щодо журналістів в Україні, в ньому ЄФЖ засуджує зростання словесного насильства (в тому числі і в інтернет) стосовно журналістів в Україні.

ЄФЖ наводить як приклад нападки прес-секретаря Генпрокуратури Лариси Сарган щодо журналіста «Голосу Америки» Мирослави Гонгадзе і голови Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергія Томіленка, а також більш ранні звинувачення на адресу НСЖУ з боку віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко.

Щорічні збори доручив керівному комітету ЄФЖ надавати повну підтримку українським журналістам, НСЖУ, як афільовані з ЄФЖ структурі, його роботі з безпеки та соціальний захист журналістів в Україні і за кордоном, а також рішуче засудити кампанію залякування журналістів з боку офіційних осіб України та закликати українську владу припинити будь-які переслідування журналістів і представників організацій журналістів.

ЄФЖ також підкреслює, що операція з інсценування вбивства Аркадія Бабченка серйозно впливає на авторитет журналістів, оскільки вони були, на думку ЄФЖ, використані в дезінформації суспільства в пропагандистських цілях.

Як писав «Вголос», Луценко розповів, що завдяки інсценуванню убивства російського журналіста Аркадія Бабченка слідство отримало список з 47 осіб, яких мали знищити на замовлення з російської Федерації.

ІА "Вголос": НОВИНИ