Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель висловив свою думку щодо масових затримань в Росії учасників акцій протесту проти ув’язнення опозиціонера Олексія Навального.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

Він сказав, що занепокоєний застосуванням сили проти мітингувальників. На його думку, росіяни повинні мати право на проведення демонстрацій без страху бути покараними за це. Він також додав, що Росія повинна виконувати свої міжнародні зобов'язання.

Нагадаємо, що сьогодні, 31 січня у низці міст Росії відбулися акції проти арешту Навального. У Москві та Санкт-Петербурсі відбувалися піші ходи на підтримку політика.

З даними організації “ОВД-Інфо”, під час протестів затримали 5021 людину. Це абсолютний рекорд  за всі часи правління Путіна.

Увечері штаб Навального заявив про припинення акції.

До слова, сьогодні у Москві затримали і дружину опозиціонера Юлію. Проте її відпустили з відділення поліції «Щербинці». Вона має прийти на суд, який відбудеться над нею у понеділок, 1 лютого, за адміністративне правопорушення.

Передісторія

  • 17 січня Олексій Навальний прилетів до Московського аеропорту «Шереметьєво» з Берліна, де лікувався після отруєння речовиною“Новачок”. Його затримали і взяли під варту до 15 лютого. У його житлі та в помешканнях його родичів і близьких здійснили обшуки.
  • 23 січня по всій Росії пройшла хвиля масових протестів проти арешту Навального. Під час них затримали майже 4 тисячі осіб, зокрема і неповнолітніх.
  • Міжнародна спільнота звернулася до влади РФ із заявою про звільнення опозиціонера, на що МЗС Росії гнівно відреагувало.

Читайте більше новин за посиланням:

ІА "Вголос": НОВИНИ