Про це повідомляє Deutsche Welle, посилаючись на відповідний проект Єврокомісії.

За словами комісара ЄС по цифровій економіці Марії Габріель, створення європейської інфраструктури суперкомп'ютерів «має вирішальне значення для дигіталізації промисловості і підвищення конкурентоспроможності європейської економіки».

Як пояснили у Брюсселі, техніка, здатна здійснювати мінімум 10 в 18 ступенів операцій за секунду, дозволить обробляти великий обсяг даних для більш ефективної роботи в таких сферах, як охорона здоров'я, відновлювана енергетика, забезпечення безпеки автомобільного руху і кібербезпека.

Все частіше через брак необхідних потужностей європейським вченим і співробітникам промислових виробництв доводиться робити обчислення у третіх країнах, що «загрожує конфіденційності, захисту даних» і «збереженню комерційної таємниці», наголошується в повідомленні.

Єврокомісія вкладе у проект 486 тис. євро. Аналогічну суму, як очікується, нададуть країни - члени ЄС. До 2020 року планується інвестувати близько 1 млрд євро коштів. Передбачені також вклади приватних інвесторів. Проект буде реалізований в період з 2019 до 2026 років.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ