Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у Трускавці на панельній дискусії «Якісна професійна освіта як запорука успіху регіонального розвитку» під час ІІІ Форуму місцевого розвитку, пише Укрінформ.

«Ми розробили концепцію реформування професійно-технічної освіти, під яку Європейській Союз готовий дати гроші», - сказала Гриневич.

Вона уточнила, що ЄС готовий дати гроші на покращення інфраструктури, що дуже важливо при зношеності обладнання на 60-100%.

«Це була наша основна вимога. Це буде інфраструктурний проект ЄС, який дасть змогу збудувати орієнтовно 20 навчально-практичних центрів. Половина грошей – це грант, а половина  – позика Європейського інвестиційного банку, яку буде віддавати уряд України, а можливо вони поставлять умову, щоб віддавали обласні адміністрації, які будуть набувачами цього майна і цих центрів», - сказала міністр.

Гриневич констатувала, що сьогодні в Україні тільки 20% випускників шкіл продовжують своє навчання в ПТУ, тоді як у Європі ця цифра складає 40%. Тому зараз стоїть завдання покращити професійно-технічну освіту, щоб у ПТУ пішли випускники.

«Держава виділяє кошти на створення сучасних центрів професійно-технічної освіти, де ми робимо сучасну базу під гостродефіцитні професії і цю сучасну базу можуть використовувати більше навчальних закладів, ніж один», - повідомила міністр.

Але зауважила, що тут є проблема - в нас не хочуть об’єднуватися і працювати разом, і завдання органів місцевого самоврядування подивитися на ринок праці та  об’єднати кого з ким потрібно. «Мова йде не про закриття, а про раціональне об’єднання. Від цього виграють діти, ринок праці і в перспективі викладачі. Ми говоримо про пріоритетність дуальної освіти. Це та освіта, яка здійснюється як у класній аудиторії і в майстерні, так і на виробничих площах. Ми повинні звести професійну освіту з регіональними ринками праці», - підкреслила Гриневич.

ІА "Вголос": НОВИНИ