Про це на своїй  Facebook-сторінці написала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Достовірної інформації про стан здоров'я Олега Сенцова ми не маємо. Враховуючи заяви Уповноваженого РФ Тетяни Москалькової, є підстави вважати, що Олега годують примусово. Прийом їжі проти власної волі є жорстоким, нелюдським і принизливим поводженням і заборонений міжнародним законодавством», – наголосила Денісова.

Вона додала, що звернулася до заступника міністра юстиції України Івана Орєшнікова з проханням внести заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про порушення прав громадянина України Олега Сенцова, ув'язненого Російською Федерацією з політичних мотивів.

Як відомо, 25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. РФ інкримінувала йому підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті.  

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.  28 травня у Федеральній службі виконання покарань заявили, що Сенцов погодився на підтримувальну терапію. Цю інформацію підтвердив адвокат українця Дмитро Дінзе.   

31 травня Ксенія Собчак повідомила, що мала розмову відеозв'язком із Сенцовим. Він виглядав худим та блідим, у нього випали два зуби через голодування.  Лікарі, які стежать за станом здоров'я політв’язня, попередили, що після 30 дня його голодування йому почнуть заливати до носа поживну суміш.   

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова заявила, що керівництво російської колонії не пустило її на зустріч із засудженим у Росії українським режисером Олегом Сенцовим та відмовилось надавати будь-яку інформацію. У зв'язку з цим міністерство закордонних справ України відправить Росії ноту.

Разом з тим, Російський омбудсмен Тетяна Москалькова стверджує, що Олег Сенцов припинив голодування. Також Людмилі Денісовій не вдалося зустрітися в РФ із політв’язнем Миколою Карпюком. Попри те у Росії заявляють, що недопуск Денисової до Сенцова та Карпюка не порушує домовленостей.

Не допустили українського омбудсмена ще до одного бранця Кремля, українського журналіста Романа Сущенка.  У Державному департаменті США закликають Росію негайно звільнити українських заручників Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Володимира Балуха та Олександра Шумкова.

Окрім того, прес-секретар глави РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що «нічого не може сказати» у відповідь на запитання, чи живий незаконно ув'язнений у Росії український режисер Олег Сенцов

Європейський суд запитує у Росії детальну інформацію про стан здоров'я Сенцова. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ