Лідер БЮТ Юлія Тимошенко подає до суду скаргу для скасування угоди між "Нафтогазом України" та "Газпромом" як неправомірної.

"Ми підготували позовну заяву під моїм підписом до Печерського районного суду, щоб визнати неправомірною цю угоду", - сказала Тимошенко на прес-конференції в четвер.

Вона зазначила, що копія цього позову буде розміщена на її сайті для того, щоб "будь-який громадянин міг також подати таку ж скаргу".

Вона також має намір звернутися до Генпрокуратури з проханням порушити кримінальні справи проти голови "Нафтогазу України" Олексія Івченка та міністра палива та енергетики Івана Плачкова.

"Ми підготували звернення до Генпрокуратури про порушення кримінальної справи... всі ці дії підпадають під статтю 111 Кримінального кодексу (зрада національних інтересів), 164 (перевищення повноважень) і 165 (зловживання службовим становищем)", - сказала Тимошенко.

За цими звинуваченнями вона також вимагає від Верховної Ради відправити Івченка та Плачкова у відставку. Крім того, Тимошенко ініціюватиме створення парламентської слідчої комісії.

"Парламент мусить взяти на себе відповідальність за вихід з газової кризи. Починаючи з понеділка треба щоб парламент взяв це під свій контроль і провів розслідування", - сказала вона.

Тимошенко також має намір звернутися до Стокгольмського арбітражного суду.

"Ми готуємо всі необхідні документи до стокгольмського арбітражного суду, щоб забезпечити стабільне постачання російського газу", - зазначила лідер БЮТ.

Вона заявила також, що компанія "РосУкрЕнерго" зараз набирає кредити, щоб пізніше заявити про своє банкрутство і неплатоспроможність, і розрахуватися за кредитами газотранспортною системою України.

Тимошенко вимагає від Служби безпеки перевірити діяльність НАК "Нафтогаз України" і її співробітництво з компанією "РосУкрЕнерго".

Проте оскільки, за її словами, силові структури в Україні є заангажованими, Тимошенко вимагає скликати громадську раду.

"Підписання таких документів носить ознаки фактичної зради національних інтересів", - сказала Тимошенко, коментуючи укладення п’ятирічного контракту.

Вона додала, що "вважати цю угоду успішною можна тільки з перепою після Нового року".

Українська правда


ІА "Вголос": НОВИНИ