Однак, коли приїхав у Галичину, побачив зовсім іншу картину: колишній президент України Петро Порошенко замість того, аби агітувати за Україну та справді боротися проти реваншу, разом зі своїми агітаторами бореться проти… націоналістів та розповідає те, що радісно вітають Медведчук і Путін.

У цьому переконаний директор недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк, з яким поспілкувався «Вголос».

Чому Порошенко, який останнім часом активно використовує гасла «Свободи», тепер намагається переконати українців у «непрохідності» націоналістів? 

Міф про непрохідність націоналістів в Україні остаточно зруйнували у 2012 році. Тоді за тиждень до виборів жодна велика соціологічна фірма не давала «Свободі» більше 3%. Однак «Свобода» тоді набрала 12%, хоча 2% і вкрали й залишилось 10%. Потім були вибори 2014 року, коли «Свобода» не пройшла у Парламент, хоча, за даними екзитполів, таки подолала виборчий бар’єр. Але варто пригадати, що у 2014 році націоналісти йшли у Раду двома колонами: «Свобода» і «Правий сектор». На місцевих виборах у 2015 році «Свобода» повторила результат 2012 року, отримала своїх представників на території центральної України, а у Західній Україні три міста – Тернопіль, Хмельницький та Івано-Франківськ – очолили «свободівці». І ці міські голови стали найкращими за всіма рейтингами.

Потім націоналісти об’єдналися, але нам знову розказують про непрохідність. Тому це просто технологія. А ключова проблема – у вірі. Люди мають вірити у те, що в Україні українці є прохідними і не мають проміняти свій голос на якесь фуфло лише тому, що їх переконують, що хтось інший пройде.

А кому ж вигідно поширювати міф про непрохідність «Свободи»? Найбільше це вигідно Путіну, бо він пам’ятає, як отримав від націоналістів по зубах на Майдані, коли вже зробив Януковича маріонеткою та думав, що Україна – у його руках, маючи при цьому велику фракцію «Партії регіонів» та комуністів у Парламенті; коли росіяни керували СБУ, МВС тощо. Натомість це націоналісти зробили Майдан і вигнали ворогів. Другого разу він отримав по пиці на Донбасі, коли думав, що російський спецназ захопить пів України, а його зупинили майданівці та націоналісти.

Мріє, щоб націоналісти були непрохідними і Медведчук, бо він розуміє, що націоналісти у Парламенті не дозволять йому реалізувати його плани просто фізично, бо, як гнали у 2012 році регіоналів, так і Медведчука за колони загонять і не дадуть йому навіть розвернутися.

 Речі, які дуже вигідні Путіну і Медведчуку, зараз озвучує у Західній Україні команда Порошенка
Але що найцікавіше: як з’ясувалося, ті речі, які дуже вигідні Путіну і Медведчуку, зараз озвучує у Західній Україні команда Петра Порошенка. У Мелітополі чи на Донеччині я таких мітингів не бачив. І це той президент, який казав, що Україна сильна, як ніколи, той, що казав, що ми вже навіки позбулися путінського іга… Однак він чомусь не їздить Півднем та Сходом. При цьому електорат цієї частини країни де-факто пустили під «заріз», бо ми ж розуміємо, що реанімація ексрегіоналів у партії Медведчука в Парламенті туди поверне тих, кого добровольці та волонтери звідти гнали. При цьому експрезидент каже про реванш, але це ж він не посадив Медведчука і взагалі нікого не посадив.

Чи справді Порошенко бореться проти реваншистів так, як заявляє?

Порошенко мав би їхати і боротися проти реваншу у Харків, бо Кернес – це його ставленик і це його фракція БПП у Харківській міськраді голосувала за пам’ятник Жукова, про який він волає. Він мав би їхати в Одесу, де фракція БПП одностайно виступила проти закону про українську мову. Це ж реванш! Він мав би приїхати в Київ і запитати, чому тіньовий керівник його штабу сьогодні балотується від «Опозиційної платформи - За життя», а депутатка від БПП в Київраді – у прохідній частині списку Медведчука. Це реванш. І саме проти такого реваншу мав би боротися Порошенко, який каже, що хоче захистити країну. Натомість він їздить Галичиною і бореться проти українського націоналізму.

Тому мені дуже сумно, що ті люди, які називають себе патріотами, замість того, щоб боротися проти реального реваншу на території Центральної України, у Києві, Одесі, Харкові тощо, приїхали на Західну Україну і агітують проти націоналістів. Ми у 2014 році їхали на фронт захищати Україну, незважаючи ні на що. А вони ж реалізовують план, аби націоналістів у Раді не було. І свідомо чи не свідомо ця діяльність йде на користь Путіну.

А у Парламенті 7-го скликання, в якому був позафракційний депутат Порошенко, коли націоналісти билися за Україну, виганяли регіоналів, Порошенко спокійно сидів і жодного разу я не пам’ятаю його під час блокування трибуни. Тому якщо він за 5 років президентства не посадив Медведчука, то і зараз цього вимагати не буде.

Порошенко використовує святі ідеї націоналізму, за які гинули хлопці і які він та його люди просто використають й згодом кинуть
Бо Порошенко у 1998 році був разом із Медведчуком у партії СДПУ(о), у 2000  році створював «Партію регіонів» разом з Януковичем, потім у часи президентства Ющенка його звинуватили у корупції, згодом просував «БПП», а тепер – «ЄС». При цьому він не звітує, що зробив за 5 років, а тепер йде і знову щось обіцяє. До того ж використовує святі ідеї націоналізму, за які гинули хлопці і які він та його люди  просто використали і згодом кинуть. І це навіть не смішно, а просто нікчемно. Бо націоналізм Порошенка є напоказ. «Свобода» ж була націоналістами усі 27 років і буде і надалі, навіть незважаючи на те, що сьогодні кожен агітатор Порошенка стоїть і каже: «Не голосуйте за націоналістів». При цьому ще й виходить що, агітуючи проти націоналістів, Порошенко агітує проти тих, хто загинув на фронті. А націоналістам, які були на фронті, допомагали мільйони українців і вірили, що ми зупинимо Путіна. Тепер їх намагаються переконати, що не треба голосувати за нас. До того ж наші ж депутати, коли на фронті було загострення, їхали на передову, а не на Сейшели і Мальдіви.

Чому експрезидент не поборов олігархат?

Одним із гасел Майдану було «Знищити олігархів!», натомість Порошенко вирішив сам стати головним олігархом
Одним із гасел Майдану було «знищити внутрішніх ворогів країни – олігархів». Порошенко ж вирішив не знищити олігархів, а сам стати головним олігархом. Та й Ахметов за його президентства став багатшим, а не біднішим. Тому ніколи він проти олігархів не боротиметься. Відтак люди, обираючи представників олігархів, мають розуміти, що їх і надалі грабуватимуть саме олігархи. Тому українці мають голосувати за ідею! Бо як це так: українці в Україні перестали вірити, що українці можуть бути прохідними до Парламенту? При цьому галичан переконують, що націоналісти непрохідні, тому треба об’єднатися на користь олігарха?

Я ж вірю і знаю: українці – не бидло і не електоральні раби. І не варто забувати: українці – державники і на президентських виборах голосували за Зеленського, бо вважали, що Порошенко багато брехав і крав. А тепер уся кампанія колишнього президента побудована на критиці нових політсил і на відвертій боротьбі проти націоналістів. А це золота мрія Путіна. І Порошенко або цього не розуміє і є політичним ідіотом, або свідомо працює і виконує план Москви і Медведчука.

У зв’язку з цим ще одне питання: Порошенко обіцяв швидко завершити АТО, але чому війна і досі триває?

Олігархам потрібен не мир, а можливість грабувати країну, а коли люди протестуватимуть, казати: «Ви – агенти Москви» і «Путін нападе». Створили підлу атмосферу страху і нещадно грабували країну, зокрема нахабно крали гроші, які мали йти на армію через «Укроборонпром» – корупційну прокладку, створену Януковичем. До того ж в Україні й надалі немає жодного патронного заводу, немає порохових заводів, солдати воюють на танках 1964 року, та ще й армію навіть не очистили від радянської агентури.

Чи ефективними були реформи, які здійснювали у країні?

Нам казали, що в Україні здійснили 144 реформи. Але те, що відбувалося в нашій країні протягом останніх років під виглядом реформ, було звичайним  грабунком держави. Загалом же у нас протягом 28 років так реформували країну, що вона стала найбіднішою в Європі і однією з найбідніших у світі.

Прихильники Порошенка цього не розуміють чи не хочуть бачити?

Під час виборів порохоботи кричали: «Україна пропаде!» Та Україна жила за Порошенка-соціал-демократа, за Порошенка-регіонала, за Порошенка-президента, і житиме за Порошенка - майбутнього в’язня, який сидітиме за скоєне. Бо наша країна тримається на українцях. А Порошенко – жорсткий бізнесюк-прагматик, який навчився завжди бути при владі і ставати при цьому мільярдером.

Натомість, якби армія порохоботів (когось купили, хтось просто боїться зізнатися, що помилився) так боролася за Україну і проти Путіна, то принесли б набагато більше користі, ніж тим, що хочуть посіяти віру у доброго цісаря. Але вони забувають, що Україна – це простір свободи, ми у доброго царя не віримо. Це російський стиль. І спроба створити міф про доброго царя-президента – це смішно, бо Україна – демократична країна. Тому мені іноді шкода цих людей, бо це вже на межі психічної хвороби, коли вони обожествляють Порошенка, а він їде на Галичину, бо тут людей можна обдурити.

Якщо ж українців так просто можна здурити, тоді вільної і сильної України не буде ніколи. Націоналісти ж йдуть у Парламент, бо бачать, що ті регіонали, яких вигнали кілька років тому, знову хочуть повернутися. І лише націоналісти зможуть зупинити ворогів і запобігти третьому Майдану.

ІА "Вголос": НОВИНИ