«Євген Сверстюк належав до найяскравіших постатей українського дисидентства, його діяльність мала великий суспільний і міжнародний резонанс.

Він творив ту велику силу, що долала перепони, які створював тоталітарний режим в Україні.

Особливе місце в його творчій спадщині займав Тарас Шевченко. Євген Сверстюк по-особливому роз’яснював сакральність постаті Пророка української нації.

Своїм життєвим прикладом та творчістю мотивував кожного з нас до створення чистої, духовної, моральної атмосфери в Україні.

Добра аура Євгена Сверстюка навічно буде закарбована в новітній історії України», – йдеться у співчутті т. в. о. голови Львівської ОДА.

Довідка:

Євген Сверстюк – знакова постать українського національно-визвольного руху, політв’язень радянського режиму, який поклав своє життя на захист української культури від дискримінації. Лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка, президент Українського ПЕН-клубу, доктор філософії, автор книжок, численних статей з літературознавства, психології і релігієзнавства; поезій, перекладів із німецької, англійської, російської мов на українську.

Народився 13 грудня 1928 року. Закінчив Львівський державний університет. У січні 1972 року був заарештований і в березні 1973 року засуджений за статтею 62 ч. I КК УРСР за виготовлення і розповсюдження документів «самвидаву» до семи років таборів та п'яти років заслання.

Євген Сверстюк був редактором релігійної газети «Наша віра», учасником Ініціативної групи «Першого грудня» та членом Громадського комітету з вшанування пам'яті жертв Голодомору.

Прес-служба Львівської ОДА

ІА "Вголос": НОВИНИ