Про це в інтерв'ю «Вголосу» розповів адвокат Сергій Войченко.

«Відшкодування шкоди у нас визначено главою 82 Цивільного кодексу. Постраждалим раджу детально ознайомитись з нею і звернутися до адвоката. Майнову шкоду можна відшкодувати за наслідками дій або бездіяльності певної особи. Постраждалі можуть вимагати відшкодування як матеріальної, так і моральної шкоди», - зазначив юрист.

За його словами, люди, майно яких постраждало, мусили викликати поліцію і зафіксувати, що їхній автомобіль чи приміщення пошкоджені (для авто також потрібно зафіксувати місце розташування). Також потрібна фото- та відеофіксація і покази свідків. Саме це дозволить отримати відшкодування через суд.

«Наступне: хто повинен відповідати? Тут уже адвокати муситимуть подати спеціальні запити, аби з’ясувати, хто відповідальний за ту чи іншу систему зливу води (це може бути якесь комунальне підприємство, автодор чи водоканал).

Після того потрібно з’ясувати причинно-наслідкові зв’язки. Зрозуміло: якщо стався потоп, це означає, що служба, яка відповідає за водостоки, належно не виконує своїх обов’язків. Тому адвокатові необхідно отримати інформацію про статут цієї організації, дізнатися, за що вони відповідають.

Далі ви проводите експертизу відновлюваного ремонту вашого майна, а тоді готуєте позов до відповідальної особи, де зазначаєте вартість цього ремонту», - розповів Войченко.

За словами адвоката, процедура стягнення досить складна, проте цілком реальна.

«Комунальні служби заявлятимуть про форс-мажорні обставини, аби уникнути відповідальності. Можливо, постане питання про проведення будівельної експертизи. Але досить легко можна з’ясувати, чому на інших вулицях потопу не було, а саме на цій стався. Також можна дізнатися пропускну здатність грунту, можна дізнатися, чи були раніше потопи на цій ділянці», - пояснив Сергій Войченко.

Більше про це читайте у матеріалі: Чому Львів пішов під воду?

ІА "Вголос": НОВИНИ