Президент України Віктор Ющенко вважає, що 2005 рік для України був успішним. Про це Ющенко заявив сьогодні після своєї зустрічі з прем'єр-міністром Швеції Йораном Перссоном, відповідаючи на питання журналістів.


«Я абсолютно чесно хочу відзначити, що 2005 рік – це рік, який вдався. Це складний рік, який був для суспільства, для держави, але це чесний, це правильний рік. І не треба на нього дивитися під призмою песимізму або якихось розчарувань», - сказав Ющенко.


Президент наголосив, що з погляду економіки зафіксовано темпи економічного розвитку у найважливіших галузях, окрім оптової торгівлі. «Абсолютна більшість (галузей), починаючи з машинобудуванням, легкої промисловості, вийшли з депресії, вийшли з падіння, в якому вони перебували протягом останніх півтора-двох років», - сказав Ющенко. При цьому він додав, що «економічна динаміка по року характеризуватиметься на рівні 3, можливо, 3,3% ВВП» (За даними Держкомстату, зростання ВВП у 2005 році становило 2,4% - ред), повідомляє «УНІАН».


Говорячи про соціальний сектор, Президент наголосив, що реальна зарплата минулого року зросла на 21%, а в бюджетній сфері – на 57%. «Крім того, ми маємо позитивний платіжний і торговельний баланс, валютний резерв збільшився у 2 рази і становив 20 млрд. за рік», - сказав глава держави.


«Якщо взяти сукупно економічні і соціальні показники – це найуспішніші показники за останні 14 років. Не було, повірте, такого співвідношення соціально-економічної політики, яке ми мали у 2005 році», - сказав Ющенко, додавши: «Я думаю, що Майдан не розчарувався в економічній політиці і в соціальній політиці».


Говорячи про політичну сферу, Ющенко заявив: «Ніколи Україна не була такою вільною в контексті свободи слова, політичних свобод, як у нас є сьогодні, - я думаю, з листопада 1917 року». «З іншого боку, революція – це як день народження. Не буває дня народження щодня в році. Він буває один раз на рік, тому що все решта – це робота. Іноді не завжди приємна», - сказав Президент. В цьому контексті він відзначив, що за декілька місяців не можна повністю викоренити корупцію, переглянути регуляторну політику і функції бюрократії, провести реформи в судовій і правоохоронній системі. «Це не та робота, яку легко зробити за 1 або 2 місяці, це робота, яка починається від кожного громадянина», - сказав Президент.


«ForUm»

ІА "Вголос": НОВИНИ