Президент України Віктор Ющенко переконаний, що найбільше місць у новому парламенті отримає виборчий блок "Наша Україна", передає УНІАН.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню "The Financial Times".

Зокрема, відповідаючи на запитання, з якими з основних політичних сил – БЮТ, Народний блок Литвина, Партія регіонів - пропрезидентська сила може сформувати коаліцію, Ющенко зазначив: “Думаю, поки ще зарано про це говорити, бо ніхто не знає остаточну чисельність тієї або іншої політичної сили, на якому місці вони закінчать передвиборний марафон, як вони будуть представлені в парламенті. Хочу лише одне сказати – найбільше місць у парламенті буде в "Нашої України". Але нам доведеться подумати, з ким формувати коаліцію. Усе залежить від результатів інших політичних сил”.

За його словами, політична коаліція повинна відповідати політичним, економічним і гуманітарним цінностям Майдану, тобто демократичним цінностям. "Основний критерій – можливість вести однакову політику. Без будь-яких інших попередніх умов. Без щонайменших", - зауважив глава держави.

На запитання, чи виключається можливість блокування з Партією регіонів, якщо вона і надалі буде противником ідей Майдану, Ющенко відповів: “Знаєте, коли ви дивитеся, як голосує БЮТ, то немає жодної сили, яка більше йде врозріз із проголошеними на Майдані цінностями, ніж вони, – починаючи із законів щодо СОТ і закінчуючи бюджетом, фіскальною політикою. Тому логіка всіх цих партій, про які ви тут сказали, дуже проста – якщо ви поза владою, потрібно критикувати владу. Наче тоді ви отримаєте більше голосів. На жаль, Тимошенко пішла цим шляхом й об"єдналася з комуністами і Януковичем. І її рішення, точніше, голосування її блоку цього тижня – демонстрація того, як можна зрадити національні інтереси. Я розумію, що йде кампанія. Партії, про які ви кажете, традиційно ведуть кампанію брудними методами. Все це мине".

За результатами останнього опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" 17-29 грудня, Партія регіонів посідає перше місце в рейтингу електоральних симпатій з 25%, на другому місці – БЮТ, за який готові проголосувати 13,6% опитаних, "Наша Україна" на третьому місці – 11,2%, СПУ набирає 4,2%, КПУ – 3,2%.

Кореспондент

ІА "Вголос": НОВИНИ