Нагадаємо, Кузьма трагічно загинув в ДТП в лютому 2015 року: вранці його джип Toyota на великій швидкості зіткнувся з молоковозом. Від отриманих травм музикант помер на місці, пише «Сегодня».

Напередодні ювілейної дати, що стала сумною, мало бути велике інтерв'ю з вдовою улюбленого мільйонами музиканта, але Світлана так і не зважилася на тривалу розмову.

«Ви зрозумійте, мені досі дуже важко про нього говорити в минулому часі, – сказала нам по телефону Світлана. – Мені здається, що ось-ось – і він знову зайде в будинок... Насправді для мене цей ювілей – не його ювілей. Він був би його, якби він був живий. Хотілося б, щоб все, що зараз відбувається, він бачив сам. Це було б найцінніше».

Також Світлана зізналася нам, що зараз більшу частину часу вона присвячує розбору музичних архівів, які збереглися на домашньому комп'ютері Андрія: «Там десятки, а то і сотні композицій, які ще ніхто ніколи не чув».

Книга від мами

Напередодні ювілею мама Андрія, Ольга Михайлівна, презентувала вже третю за рахунком книгу, присвячену покійному синові. У збірнику під назвою «Колискова для Андрійка» зібрані спогади про дитинство та юнацькі роки Кузьми. Разом з Ольгою в роботі над книгою брала участь біограф Варвара Гончарова. В «Колисковій» читачі зможуть знайти відповідь на питання, як батькам вдалося виховати в сім'ї талановиту людину з великим чуйним серцем. У книзі 56 сторінок з великою кількістю фотографій з особистого архіву родини Кузьменків, спогади і навіть ноти.

«За життя Андрія я не уявляла всього масштабу його особистості. Я зрозуміла це тільки зараз, коли побачила, які розміри набирає народна любов до мого сина», – говорить Ольга Михайлівна.

Нагадаємо, раніше мама Кузьми вже випустила дві книги: «Група «Скрябін» та друзі по сцені» і «Моя дорога птаха. Мамина книжка».

Концерт на стадіоні і оркестр

У Львові вже 15 вересня понад два десятки найпопулярніших українських співаків зберуться на «Арені Львів», щоб разом з десятками тисяч українців заспівати пісні Кузьми – як хітові, так і маловідомі композиції. Незважаючи на те, що список артистів, які будуть брати участь в концерті, поки невідомий, організатори обіцяють, що на сцену вийдуть дійсно найближчі колеги і друзі. Також з нагоди ювілею відбудуться концерти та в Києві. Так, естрадно-симфонічний оркестр під керівництвом Миколи Лисенка представить концертну програму Skryabin.Simfo (25 листопада, Київська консерваторія).

«Після Києва ми їдемо в тур по містах України. Сподіваємося, що до березня цю чудову програму почують близько 30 міст», – говорить продюсер проекту Геннадій Гутгарц.

За його словами, частина програми ще в процесі формування, тому творці запрошують фанатів Скрябіна взяти участь в обговоренні, які пісні вони хотіли б почути в симфонічної обробці.

Пам'ятник з другої спроби

В цьому році виповнюється вже два роки пам'ятнику співакові, який був встановлений в Луцьку (автор – київський скульптор Тарас Цюпа). Нагадаємо, попередній пам'ятник Кузьмі луцького скульптора Ірини Дацюк після численної критики був демонтований. Майстрів для роботи над новим пам'ятником мама Кузьми знайшла самостійно і уважно стежила за процесом створення.

«Я висиділа, як квочка, цей пам'ятник. Другий раз не мав права бути знову невдалим», – говорить мама.

ІА "Вголос": НОВИНИ