[media=99665,99668] 

Завдяки успішним переговорам уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської з представниками так званої «ДНР» вдалося забрати з Донецького слідчого ізолятора 20 в’язнів, частина з яких – «транзитні». Йдеться про осіб, які минулого року їхали транзитом через СІЗО до інших установ або ж прибули для участі в судових експертизах, і залишилися в СІЗО внаслідок початку бойових дій.

Коментуючи результати проведеної роботи, уповноважений з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що, як і минулого разу, значну підтримку в організації процесу передачі надали керівництво СБУ та ДПтСУ, а також безпосередньо Антитерористичний центр та керівництво управління ДПтСУ в Донецький області.

Передача засуджених знову відбувалася за ініціативи уповноваженого Валерії Лутковської, за участю керівника секретаріату уповноваженого Богдана Крикливенка, представників уповноваженого Юрія Бєлоусова та Михайла Чаплиги, а також громадського монітора НПМ Миколи Іващенка.

Крім того, в рамках робочої поїздки Валерія Лутковська та представники секретаріату уповноваженого разом із першим заступником Донецької ОДА Євгеном Вілінським ознайомилися з перебігом будівництва нового контрольно-пропускного пункту в’їзду-виїзду в зоні проведення АТО в Донецькій області.

Нагадаємо, передача перших дев’яти українських засуджених з непідконтрольної уряду України території Донецької області відбулася 8 липня 2015 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ