Про це в інтерв'ю «Вголосу» заявив в.о. Міністра оборони України у лютому-березні 2014 року, командувач ВМС України у 2006-2010 роках, адмірал Ігор Тенюх.

«Розгортання подальших подій у Криму залежало б від того прориву! Якби усі мої пропозиції були підтримані, підключилася б світова спільнота, зокрема гаранти Будапештського меморандуму, і ми могли б мати зовсім інший результат…», - зазначив Тенюх.

За словами екс-очільника Міноборони, на той час Росія добре знала, в якому жахливому стані перебувають ЗСУ. Але якби Збройні сили не були приведені у повну бойову готовність (вперше за всю історію ЗС), ми втратили б половину України.

«На засіданні РНБО я сказав, що треба негайно привести ЗС і вивести в райони (підготувати техніку, відпрацювати все і перекинути із Заходу до Криму). От коли я запропонував перекинути бойові частини на Широкий Лан, щоби далі іти на допомогу українським військовим в Криму, Яценюк сказав, що не дозволить мені розпочати Третю світову, тож ніякого виведення в райони не може бути.

Це все говорилося, але прочитати зараз ви цього ніде не зможете. Бо текст того засідання підкоригований. На засіданні я сказав: «А для чого потрібні ЗСУ? Там іде захоплення території, а Збройні сили сидять по своїх квартирах!». Отут втрутився Турчинов і підтримав мене. Після того почалося затяжне обговорення, чи приводити Збройні сили. Практично вся РНБО була присвячена цьому питанню. Як наслідок, вирішили компромісно: привести ЗС у бойову готовність, але з частин їх не виводити», - розповів Ігор Тенюх.

Більше про це читайте у повній версії інтерв'ю – Адмірал Ігор Тенюх: «Якби ЗСУ не були приведені у бойову готовність, «русскій мір» давно був би по Дніпро».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ