Про це повідомляє прес-служба ГО «Громада та ініціатива».

Зокрема: 1 млн грн спрямують на реконструкцію колектора в Червонограді,  Буська міська рада - 420 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення робіт з освітлення сміттєзвалища, Дрогобицька міська рада - облаштування огорожі сміттєзвалища - 600 тис. грн., Жидачівська міська рада - 1,2 млн грн. на виготовлення ПКД та проведення робіт з рекультивації сміттєзвалища, Самбірська міська рада - 520 тис. грн. на ремонт дороги до сміттєзвалища та облаштування приймального майданчика, Стрийська міська рада - 800 тис. грн. на роботи з обвалування сміттєзвалища. За пропозицією першого заступника голови облради 400 тис. грн. були перекинуті з міста Дрогобича на Новояворівськ.

Слід сказати, що питання про розподіл коштів з обласного фонду навколишнього природного середовища не було у первісному варіанті порядку денного, а було запропоноване для включення уже під час проведення засідання комісії, що стало несподіванкою навіть для самих членів екологічної комісії.

Зі слів директора департаменту екології, 5 млн грн були необхідні для виконання умов Меморандуму, підписаного між Львівською ОДА та містами щодо прийому львівського сміття, у зв’язку зі збільшенням прийому обсягів твердих побутових відходів. Проте, на превеликий жаль, при цьому не було зазначено про конкретні обсяги прийнятого сміття в розрізі кожного міста. По суті, депутати проголосували всліпу.

На підставі цього, активісти ГО «Громада та ініціатива»  вважають, що 5 млн грн - це власне, ціна обіцянки Львівської облдержадміністрації вивезти сміття зі Львова з кінця червня до середини липня. Оскільки розподіл екологічних коштів планувався на вересень 2017 року.

Також у ГО «Громада та ініціатива» зауважують, що у виділенні коштів з обласного бюджету на вивезення львівського сміття немає достатньо логіки. Відповідно до рішення Львівської обласної ради № 415 від 5 квітня 2017 року «Про заходи щодо вирішення критичної ситуації з утилізацією твердих побутових відходів у місті Львові та Львівській області» Львівській ОДА доручалося напрацювати у термін до 15 травня 2017 року та подати на розгляд облради проект програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області. Цього зроблено не було.

Натомість Львівська ОДА 21 квітня 2017 року підписала Меморандум з Львівською облрадою та органами місцевого самоврядування щодо поводження з ТПВ, які утворюються у місті Львові на дворічний термін. В рамках цього документа було закладено 30 млн грн для фінансування заходів з обласного екологічного фонду (ОНПС).

У Львівській ОДА це назвали «системним підходом до вирішення проблеми зі сміттям». Активісти ГО «Громада та ініціатива» вважають, що насправді,  сміттєвий Меморандум перетворився на матеріальне заохочення для міст приймати львівське сміття, контроль за яким депутатський корпус обласної ради не має.

«Обсяги вивезеного сміття та перелік полігонів тримаються у Львівській ОДА під грифом «секретно». Станом на сьогодні з 30 млн грн - 15 млн гр. використано.  На наш погляд, системним підходом для області може бути лише обласна програма поводження з ТПВ, яку ще й досі не подано до обласної ради. Тоді можна буде говорити про прозорість та контроль за вивезенням сміття, а також про вирішення проблеми на території усієї Львівщини », - кажуть в ГО «Громада та ініціатива».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ