Про одну таку історію журналісту "Вголосу" розповів співвласник ТОВ «Сократ систем» Володимир Дзік. Більше того, із заявою про кримінальне правопорушення службовими особами товариства він звернувся до Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області.

Як стверджує Дзік, керівництвом ТОВ «Сократ систем» та його окремими засновниками здійснено підроблення протоколів зборів учасників товариства. Ці документи стали підставою для заволодіння коштами ПАТ «Оксі банк».

26 грудня 2013 року між банком та ТОВ укладається кредитний договір № 48/13-К щодо повернення кредитних коштів та сплати відсотків за користування ними. Сума набігла немаленька – 408 263,35 дол. США. Але за словами Володимира Дзіка отримання кредиту можливе було лише за згодою зборів учасників товариства. А його на такі збори, як співвласника фірми, ніхто не запрошував. Тому він підозрює, що документи було сфальсифіковано і відбулось заволодіння банківськими коштами в особливо великих розмірах.

До речі, співзасновником ТОВ «Сократ Систем» була Оксана Миколаївна Баляш, яка володіла 50% статутного капіталу цього підприємства. Вона також є і власником 24,59 % акцій ПАТ «Оксі банк».

А тим часом на підприємстві розпочинаються дивні речі. За фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Сократ систем» відкривається кримінальне провадження. Слідчий у справі стверджує, що «існує реальна загроза зміни або знищення» оригіналів документів підприємства. Тому суд ухвалив рішення надати правоохоронцям тимчасовий доступ до речей і документів (з можливістю їх вилучення) «Сократ систем».  Наявні на підприємстві матеріальні цінності потрапляють у податкову заставу.

На початку травня 2014 року ДПІ у Шевченківському районі описує залишки товару: будівельні матеріали на суму 10,1 млн грн. та електропобутова техніка на 28,1 млн грн.

Але вже через три місяці ця продукція була відсутня. Більше того, дебіторська заборгованість за цей час зросла з 37,414 млн грн. до 47,927 млн грн. Яким чином відбулась реалізація активів, які перебували в податковій заставі і чому збільшилась сума дебіторська заборгованість, невідомо. Дані факти можуть бути ознаками фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, відповідальність за які передбачена статтею 219 Кримінального Кодексу України, стверджує Володимир Дзік.

І поки триває вся ця детективна історія Господарський суд Львівської області за заявою Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Львова ГУ ДФС у Львівській області розглядає справу про банкрутство ТОВ «Сократ систем». До речі, представник ТОВ на судові зсідання так і не з’явився.

24 листопада минулого року суд постановив визнати ТОВ «Сократ систем» банкрутом і відкрити ліквідаційну процедуру. Арбітражним керуючим призначено Віталія Коваля до якого перейшли права  керівника юридичної особи-банкрута. Він безуспішно пробує знайти попереднього директора ТОВ «Сократ систем» Дмитра Пругла. Останній має передати ліквідатору бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки, штампи, матеріальні та інші цінності. Але де там. Тому В.Коваль звертається до Господарського суду і він зобов’язує Д.Пругла надати усі документи. Але й до сьогоднішнього дня цієї ухвали суду не виконано й таким чином унеможливлюється виконання ліквідатором своїх функцій.

Комітет кредиторів, до складу якого увійшло по одному представнику від ПАТ «Оксі-Банк» та ДПІ у Шевченківському районі м. Львова, своїм рішенням звертається до Господарського суду Львівської області про визнання ТОВ «Сократ Систем» банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Що і було далі зроблено. Таким чином, банк розпрощався з 8 млн 859,4 тис. грн, які йому було винне ТОВ «Сократ Систем». Окрім того, визнано борг ТОВ перед податковою в сумі 1,8 млн грн.

А тим часом виявляється, що з жовтня 2013 року пан Пругло, окрім керування «Сократ Систем», стає ще й директором птахофабрики у селі Утішків Буського району. Власником приміщень цієї фабрики, а саме забійного цеху (площею 1378,3 кв.м.), будівлі санітарної бойні є … співвласниця «Оксі-Банку» Оксана Баляш! Ймовірно знаючи, що пана Пругло розшукують у справі банкрутства фірми, у якій вона  свого часу володіла 50% статутного капіталу, О.Баляш дає йому можливість спокійно користуватися своїми приміщеннями в Утішкові. Якось дивно це виглядає. По суті фірма «Сократ Систем», якою керував Дмитро Пругло, «вимила» з банку кругленьку суму у майже мільйон доларів США (по старому курсу НБУ). А тепер він розводить курчат в приміщеннях співвласника того ж таки банку. Виникає запитання, чому Оксана Баляш не доклала зусиль, щоб пан Пругло віддав усі документи «Сократ Систем» арбітражному керуючому, який би зміг реалізувати залишки майна і повернути кредиторам хоч частину втрачених коштів? Ну невже вона не зацікавлена в поверненні своєму банку 8,8 млн грн. кредиту?!

Відповідь у такій ситуації напрошується лише одна. В такий спосіб з банку вимиваються кошти ніби то під кредит, який потім не повертається. Задоволені усі учасники оборудки, які на халяву отримали солідні готівкові ресурси. В збитках лише фінансова установа та її акціонери. ». До речі, одним із співвласників «Оксі-Банку» є колишній член фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді, кандидат партії «Наш край» на посаду міського голови Львова на останніх місцевих виборах Олег Баляш. Разом із дружиною Оксаною вони володіють контрольним пакетом акцій банку, маючи 74,7%.

Маркіян Войтович

ІА "Вголос": НОВИНИ