На сайті ВРУ опублікували законопроєкт Зеленського, яким він вносить зміни до Конституції щодо децентралізації.

Проєкт закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» пропонує змінити такі статті Конституції 118-120, 132, 133, 140-144.

Зазначимо, що в документі не згадується надання особливого статусу Донецькій та Луганській областям або їхнім окремим регіонам. При цьому встановлено окремий правовий статус для Києва.

Також у законопроєкті зазначено, що представляти державу в областях, округах і місті Києві будуть призначені президентом префекти. Термін роботи префекта обмежений трьома роками.

«Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду», – йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема префекти матимуть право зупинити будь-яке рішення місцевих рад, якщо воно, на їхню думку, суперечить Конституції. Після цього президент може зупинити повноваження глави місцевої ради та подати заяву до Конституційного суду, який має у семиденний термін винести свій вердикт.

Також в Конституції пропонується змінити положення щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується ввести такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. У чинній редакції Конституції закріплений перелік конкретних найменувань всіх областей України. У документі говориться, що встановлювати, змінювати і ліквідувати кордони територіальних одиниць можна тільки з урахуванням думки місцевих жителів.

У розділі XI «Місцеве самоврядування» пропонується закріплення місцевого самоврядування як права і можливості громади вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та інших форм, визначених законом.

Проєкт Зеленського передбачає скорочення терміну повноважень глави громади, депутатів її ради, окружної і облрад, обраних на чергових виборах до 4 років. Обрання голови окружної та облрад відбувається на основі ротації. При цьому термін повноважень голови становить 1 рік.

Нагадаємо, що народні депутати України продовжили дію закону про “особливий статус Донбасу”.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ