Як зазначив лідер «Свободи» Олег Тягнибок, над оновленням програми націоналісти працювали півтора роки – упродовж восьми етапів попереднього, робочого з’їзду. Документ містить чіткий план першочергових кроків для побудови могутньої української держави на засадах соціяльної та національної справедливості.

«Нашою зброєю є ідея. Це – Програма захисту українців. Її повної реалізації панічно бояться всі вороги України. Бо навіть часткова її реалізація, якої ми домоглися всі спільно, зберегла нам Україну. Україну без комуністів і без Януковича. Але тільки повне системне, а не фрагментарне втілення Програми захисту українців забезпечить виконання нашої кінцевої мети – побудови могутньої української держави на засадах соціяльної і національної справедливости. Бо вся наша боротьба, як заповідав Ярослав Стецько – «За Українську Самостійну Соборну Державу без холопа і без пана». Тільки так переможемо. Переможемо ворога зовнішнього – московську орду, і ворога внутрішнього – олігархів-колаборантів-мародерів.

Оскільки за роки боротьби ми таки здобули низку ідеологічних перемог і врешті домоглися втілення частини пунктів нашої програми, то хто, як не ми, має довести справу до логічного завершення? Тож ми перезарядили нашу зброю – актуалізували, осучаснили нашу Програму, не відступаючи від ідеологічних засад націоналізму», – зазначив Олег Тягнибок у виступі перед делегатами зібрання.

Слід зауважити, що нова редакція програми націоналістів містить десять розділів:

І. Влада і суспільство. Докорінне очищення та відповідальне народовладдя;

ІІ. Економічний націоналізм: деолігархізація, соціальну справедливість та самодостатність місцевих громад;

ІІІ. Здоров’я нації. Подолання демографічної кризи, захист довкілля та підвищення якості життя;

IV. Право на Батьківщину. Захист життєвого простору, питання громадянства та міграції;

V. Інформаційний простір, освіта і наука. Збереження ідентичності та розвиток культури;

VI. Майбутнє нації. Молодіжна політика і виховання нового покоління;

VIІ. Історична справедливість. Тяглість державотворення та подолання наслідків окупації;

VIIІ. Зовнішня політика і оборона. Європейський україноцентризм та сильна держава;

IХ. Донбас, Крим і Севастополь. Відновлення територіальної цілісності та подолання наслідків окупації.

Під час представлення документа керівник робочої групи, яка працювала над його оновленням, заступник Голови ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, наголосив, що по багатьох пунктах програми націоналісти вже мають готові законодавчі ініціятиви, які запропоновано на розгляд парламенту. За словами свободівця, їхнє втілення залежить від політичної волі державного керівництва, а тому очевидно, що реалізувати Програму захисту українців буде можливо, коли до влади в державі прийдуть націоналісти.

ІА "Вголос": НОВИНИ