Законом України від 06.12.2016 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» визначено, що мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Згідно з Законом України «Про оплату праці» роботодавець не має права встановлювати розмір оплати за виконану місячну норму праці меншим за цей показник.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на усій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

Поряд із цим інформуємо, що Верховна Рада України прийняла закони, якими у 2018 році посилено фінансову відповідальність за виплату заробітної плати у «конвертах», або не оформлення трудових відносин з найманими працівниками та недотримання мінімальних гарантій оплати праці. Зокрема, за допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин – 111 690,0грн., несвоєчасну виплату зарплати – 11 169,0 гривень.

Головне управління ДФС у Львівській області просить роботодавців Львівщини врахувати зміни до чинного законодавства в частині оплати праці та оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

 

З 1 січня цього року декларація про доходи та майновий стан подається за новою формою

 

З 01.01.2018 року запроваджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи (наказ Міністерства фінансів України від 06 червня 2017 року №556).

У новій формі декларації передбачено внесення відомостей до категорії платників (рядок 8 декларації) щодо осіб, які припинили підприємницьку діяльність протягом звітного (податкового) року, шляхом зазначення позначки «V» та визначення дати прийняття рішення про припинення. Такі декларації є ліквідаційними для даної категорії платників податків. Слід зазначити, що цю позначку повинні зазначати лише особи, які прийняли рішення про припинення у звітному (податковому) році, тобто дата прийняття такого рішення не повинна бути менше ніж 01.01.2017 та більше ніж 31.12.2017.

Крім того, розділ III додатка Ф2 декларації доповнено рядком «сума податку на доходи фізичних осіб, самостійно нарахована платником податку протягом звітного (податкового) року за результатами останнього базового (звітного) періоду, у т.ч. у разі припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця протягом звітного (податкового) року». Цей рядок заповнюється особою, якою протягом звітного (податкового) року було припинено підприємницьку діяльність та в цьому ж році знову набуто статусу фізичної особи - підприємця. Слід зазначити, що такі платники податків за звітний (податковий) рік відображають загальну суму отриманих доходів за весь звітний рік (з 01.01.2017 по 31.12.2017).

Додаток Ф2 декларації доповнено окремим розділом (розділ II), в якому відображається інформація щодо амортизаційних відрахувань. При цьому відрахування відображаються окремо для кожної з груп 1-4, загальна сума яких відображається у розділі І додатку Ф2 декларації в даних документально понесених витрат.

 

Із 1 січня 2018 року фермери мають обов’язково сплачувати ЄСВ

Закон України від 03.10.2017 №2148-VIІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі – Закон №2148), яким, зокрема, внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон               №2464), зарахував членів фермерського господарства до кола платників єдиного внеску.

Такі зміни чинні з 1 січня 2018 року. Відповідно до пункту 5¹ частини першої статті 4 Закону №2464, членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Згідно із внесеними змінами, з 1 січня 2018 року члени фермерського господарства виключені з переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску (частина 1 статті 10 Закону  №2464 в редакції  Закону  №2148).

Водночас членів фермерського господарства буде звільнено від сплати єдиного внеску, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку та отримують пенсію (за віком чи за інвалідністю) або соціальну допомогу.

Члени фермерських господарств з 1 січня 2018 року сплачуватимуть єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачують єдиний внесок.

 

Кабмін уніс зміни до Переліку окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій із використанням розрахункових

 

18.12.2017 Уряд прийняв проект постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000p. №1336».

Постановою передбачено:

1. Збільшення граничного обсягу доходу на загальній системі оподаткування, після перевищення якого обов’язковим є застосування РРО з 200 до 500 тис.грн..

2. Зазначене збільшення граничного обсягу доходу, до перевищення якого застосування РРО не є обов’язковим, передбачено для таких видів діяльності:

- роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі;

- роздрібна торгівля на ринках;

- продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах ВНЗ;

- роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих військових гарнізонів;

- надання послуг бібліотеками;

- продаж предметів  релігійно-обрядової  атрибутики;

- роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл;

- провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єктами підприємницької діяльності на території гірських сіл;

- надання медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома;

- приймання від населення та реалізація через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва.

3. Незалежно від обраних видів діяльності, платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп, обсяг доходу яких протягом року перевищив 1 млн.грн., зобов’язані перейти на застосування РРО.

4. Без застосування РРО можуть надаватися такі побутові послуги:

з ремонту й установлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту та складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, дрібного ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення меблів, килимів та інших килимових виробів, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, металевих виробів, — крім суб’єктів господарювання, які провадять діяльність на спрощеній системі оподаткування, а також тих, які застосовують працю найманих осіб.

5. Із переліку видів діяльності, які можуть здійснюватися без застосування РРО, виключено діяльність із надання на вокзалах і в портах послуг носильниками з доставлення багажу пасажирів, а також діяльність із реалізації білетів державних лотерей.

Про ухвалення відповідного рішення повідомляє й Мінекономрозвитку.

 

Із 20 грудня продавці підакцизних товарів повинні встановити РРО

 

Кабмін уніс зміни до Переліку окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій із використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Так, збільшено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій із продажу товарів (надання послуг) до 500 тис.грн. (раніше було 200 тис.грн.), у разі перевищення якого обов’язкове застосування РРО, зокрема, для:

- роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, наметів, павільйонів, приміщень контейнерного типу);

- продажу предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг релігійними організаціями;

- надання медичних послуг виїзними бригадами та медичного обслуговування вдома в замовника;

- приймання від населення та реалізації через бджільницькі торгово-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання й інвентаря для пасічників.

Також установлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій у сумі 250 тис.грн. (раніше було 75 тис.грн.), у разі перевищення якого обов’язкове застосування РРО для діяльності на території села у сфері:

- роздрібного продажу та громадського харчування, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;

- роздрібного продажу медичних і фармацевтичних товарів та надання медичних і ветеринарних послуг.

Крім того, установлено обов’язок застосування РРО для:

- платників єдиного податку другої та третьої груп (фізичних осіб - підприємців) незалежно від виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн.грн.;

- суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 18.12.2017р. №984, яка набрала чинності 20 грудня 2017 року. Рішення прийнято виходячи з політики дерегуляції.

Уряд також прийняв постанову від 18.12.2017р. №987, яка визнала такими, що втратили чинність, 13 нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України. Це ще один крок щодо дерегуляції сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій. Адже вилучені застарілі норми, правові підстави яких утратили актуальність, та норми, які не застосовуються.

Таким чином, відбулося спрощення системи функціонування й обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, у т.ч. розроблення та впровадження програмного забезпечення розрахункових операцій, проводиться систематична робота, спрямована на дерегуляцію цієї сфери.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ